Milostný rádce: Jak vybudovat vztah, který naplní všechna vaše očekávání?

Milostný rádce: Jak vybudovat vztah, který naplní všechna vaše očekávání?
Zdroj: Unsplush.com
Vztahy mezi lidmi jsou nezřídka komplikované. S některými lidmi bývá potíž, ale vždy je lepší s nimi vycházet než nikoliv. Nelze vyřešit problémy jiných, ale lze nabídnout pomoc anebo alespoň projevit pochopení.Jakkoli negativní chování daného člověka aktuálně je, vždy se dá najít důvod, proč se právě tak chová. Existuje vysvětlení, nikoliv ospravedlnění.Dohání-li nás druzí k šílenství, často je to proto, že je nechápeme. Klíčem je onen důvod. Jednoduše máme určité zkušenosti z minulosti, které jsou důvodem našeho současného chování.Budeme-li hledat důvod, proč se druhý chová tak, jak se chová, snáze překonáme i jeho nepříjemné projevy. Přitom alespoň náznak pochopení u svého protějšku může člověka přimět změnit své chování a postoj vůči druhé straně.+ 1 fotka+ 2 fotky

Přehnaná očekávání jsou kamenem úrazu mnoha vztahů. Řešením však není ani druhý extrém, tedy že od vztahu nebudeme očekávat vůbec nic. Partner by přece jen měl být partnerem, měl by naplňovat naše představy, uspokojovat přirozené potřeby blízkosti, sdílení či bezpečí.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 07. 05. 2020 10:00

Zvláště ženy mají nezřídka ten problém, že své představy neumějí ani definovat. Muži si pak stěžují na to, že ženy své představy, očekávání a touhy nedokážou vyjádřit, což pochopitelně ve vztahu způsobuje nejeden problém.

Co vlastně očekávám?

Chceme-li naplnit všechna svá očekávání, měli bychom je v první řadě znát. Pokud usilujete o spokojený vztah nebo dokonce manželství, prvním krokem je dle profesora sociální psychologie Eliho J. Finkela právě inventura vlastních očekávání. Profesor přitom jedním dechem dodává, že jde o nemožný úkol. Někdy sami nedokážeme svá očekávání, zejména týkající se vztahu, pojmenovat, neumíme posoudit jejich důležitost a mnohdy nás zradí také vlastní paměť. Přestože to tedy jistě nebude dokonalá inventura, měli bychom se alespoň pokusit svá očekávání prozkoumat.

Ještě lépe, svá očekávání bychom měli roztřídit nejenom podle významu, ale také podle toho, kdo je může naplnit. Zvláště bychom se měli zaměřit na potřeby, které může naplnit i někdo kromě partnera, pochopitelně bez toho, aby to ohrozilo vztah. Pak bychom se měli poohlédnout ve svém okolí a udělat si pořádek v tom, koho máme kromě partnera k dispozici.

Co všechno očekáváte od partnera? A proč vlastně?

Má-li být vztah šťastný, měli by se v něm cítit šťastní oba z partnerů. Představte si klasickou situaci, kdy žena po muži chce, aby s ní šel nakupovat. Má potřebu nakupovat, kterou však může klidně realizovat s kamarádkou. Kamarádka bude nadšená, na rozdíl od partnera. Proč to po něm chtít?

Partner může mít zase potřebu řešit politickou situaci, žena to však nesnáší. Politická diskuze se tak vždy zvrhne v partnerskou hádku. Nebylo by rozumnější, kdyby muž svoji potřebu politické debaty uspokojoval s kamarády u piva? Vztah by to nijak neochudilo, naopak by ubyly zbytečné předměty svárů. Takto lze najít mnoho očekávání, která směřujeme na partnera a zbytečně tím zatěžujeme vztah. Přitom se dají naplnit i jinak.

Zajímá vás klíč, který pomůže zlepšit vztahy? PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE:

Literatura: Finkel, Eli J.: The All-or-Nothing Marriage: How the Best Marriages Work. New York: Penguin Random House, 2017.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články