Všechno, nebo nic? Přístup, který je pro vztahy přímo toxický

Všechno, nebo nic? Přístup, který je pro vztahy přímo toxický
Zdroj: Freepik.com
Vztahy mezi lidmi jsou nezřídka komplikované. S některými lidmi bývá potíž, ale vždy je lepší s nimi vycházet než nikoliv. Nelze vyřešit problémy jiných, ale lze nabídnout pomoc anebo alespoň projevit pochopení.Jakkoli negativní chování daného člověka aktuálně je, vždy se dá najít důvod, proč se právě tak chová. Existuje vysvětlení, nikoliv ospravedlnění.Dohání-li nás druzí k šílenství, často je to proto, že je nechápeme. Klíčem je onen důvod. Jednoduše máme určité zkušenosti z minulosti, které jsou důvodem našeho současného chování.Budeme-li hledat důvod, proč se druhý chová tak, jak se chová, snáze překonáme i jeho nepříjemné projevy. Přitom alespoň náznak pochopení u svého protějšku může člověka přimět změnit své chování a postoj vůči druhé straně.+ 1 fotka+ 2 fotky

Polovina manželství v současné době končí rozvodem. Partnerské vztahy se však nerozpadají kvůli tomu, že by byly tak špatné. Důvodem rozchodů a rozvodů jsou naopak příliš velká očekávání. Chceme všechno, nebo nic. Proto ze vztahu odcházíme, když nemáme všechno. Alespoň tak to vidí profesor sociální psychologie na Severozápadní univerzitě Eli J. Finkel.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 12. 05. 2020 12:00

Finkel ve své publikaci The All-or-Nothing Marriage popisuje, že ta šťastná manželství jsou v současnosti dokonce šťastnější než v minulosti. Přesto se potýkáme s nebývalou rozvodovostí.

Přehnaná očekávání, která ničí vztah

To, co se v moderní éře změnilo, je přístup k manželství a vztahům obecně. Dříve bylo manželství primárně zaměřené na potomky a jejich výchovu. Dnes očekáváme od manžela, že bude nejenom skvělým otcem a také úspěšným živitelem rodiny, že uspokojí všechny naše existenční i emocionální potřeby, bude nám psychoterapeutem, ale i přítelem pro společné koníčky. Přitom nás nikdy nenaštve, nezklame a nezradí. Zkrátka toho očekáváme příliš.

Je to způsob konzumentství. Na partnera pohlížíme jako na produkt, chceme od něho jen to nejlepší. Pokud to nedostaneme, díváme se po jiném. Nikdo na světě však není dokonalý. Hledáme ideálního partnera, který neexistuje.

Proč by se měl život točit jenom kolem partnera?

Stojí za to definovat si svá očekávání a zvážit jejich reálnost. Nemusíme se přitom hned vzdávat všech svých představ o životě. Mnoho problémů se dá vyřešit tak, že si ponecháváme svá očekávání, ale nebudeme je vztahovat na partnera.

Stačí se porozhlédnout po svém okolí. „I přátelé mohou v mnoha ohledech nahradit partnera,“ nabádá Finkel a doplňuje: „Čím více přátel s rozdílnými vlastnostmi, zájmy a životním stylem, tím vyšší kvalita života.“ Svůj vztah můžeme paradoxně posílit tak, že pozornost nebudeme směrovat pouze na partnera. Můžeme snížit množství času, které s partnerem trávíme, ale společný čas pak může být právě kvůli tomu příjemnější a šťastnější.

Chcete znát klíč, kterým lze zlepšit vztahy mezi lidmi? PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE:

Literatura: Finkel, Eli J.: The All-or-Nothing Marriage: How the Best Marriages Work. New York: Penguin Random House, 2017.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články