Jak z dítěte (ne)vychovat umanutého vzteklouna? Jděte na to vysvětlováním a nebojte se trestů

Autorem transakční analýzy je americký psycholog Eric Berne. Transakční analýza předkládá jednodušší vysvětlení třech základních rolí, které ovlivňují chování člověka. Vedle role dospělého nebo rodiče jde také o roli dítěte.
Zdroj: Unsplash.com

Máte doma dítko, které stojí o to, aby bylo vždy jen a jen po jeho? Máte pocit, že si nemůžete pomoct a vždy mu musíte vyhovět? Změňte to. Jinak se z vaší ratolesti stane malý uličník. Přečtěte si následující rady, se kterými se vám to zaručeně povede.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 02. 05. 2020 09:00

Chcete, aby váš potomek byl hodný a vychovaný, ale nevíte, jak na to? Vyzkoušejte následující tipy, které vám s tím pomohou.

Naučte se říkat ne

Důležité je, abyste svému dítěti alespoň čas od času uměli odporovat. Nebojte se říci mu jasné ne na něco, s čím nesouhlasíte. Musí pochopit, že existují určité rodičovské hranice vaší výchovy, které musí respektovat. A to, i pokud jste zároveň dobří kamarádi.

Vysvětlete dítěti, proč má poslouchat

Vždy, když po dítěti něco chcete, je nejlepší mu přesně a na rovinu vysvětlit, proč je to tak správné. Jedině tak pochopí pádný důvod, proč má nebo nemá něco udělat. Jednoduše pak díky tomu lépe poslechne. Navíc se po takovém rozhovoru bude cítit více dospěle a pochopeně.

Když něco dítě provede, nebojte se mu domluvit

Je potřeba, aby k vám dítě mělo úctu. S tím souvisí také to, že byste ho měli pokárat, když něco provede. Nebuďte přehnaně přísní, ale rozhodně se snažte mu razantně domluvit a upozorněte ho na to, co by mělo udělat příště lépe. Pomůže také opačný přístup. Když se vzteká, motivujte ho nějakou odměnou. Dovolte mu být o hodinu déle na počítači nebo jít ven, případně ho pozvěte na zmrzlinu, když splní, co po něm chcete. Buďte mírní, když si to dítě zaslouží.

Zaveďte pravidla

Při výchově budete úspěšní, když zavedete jasná pravidla. Jděte na to kompromisem. S dítětem se vždy předem domluvte a jasně mu stanovte, co by mělo udělat. Vytvořte výchovné návyky, kterým přiřaďte jasný harmonogram. Například po něm chtějte, aby každé úterý, kdy má kratší vyučování, mělo v pokojíku uklizeno. Stůjte si za svým a až uvidíte, že dítě skutečně dělá, co po něm chcete, neváhejte ho jednou za čas odměnit třeba oblíbeným jídlem nebo nějakou společnou aktivitou.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články