Už vás nebaví neustále přebalovat? Spolehlivé triky, jak dítě naučit trvale na nočník

Už vás nebaví neustále přebalovat? Spolehlivé triky, jak dítě naučit trvale na nočník
Zdroj: Unsplash.com

Pokud máte pocit, že je vaše dítko už dostatečně velké na to, abyste ho nemusela přebalovat, naučte ho chodit na nočník jednou pro vždy. Následující triky vám poradí, jak na to.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 30. 04. 2020 09:00

Vašemu dítěti už je dva a půl roku a stále nechodí na nočník? Nic si z toho nedělejte. Každé dítě je jiné a jinak mu to trvá. Můžete tomu ale jít trochu naproti s našimi radami. Jak na to?

Kdy je nejlepší začít?

Většina odborníků současnosti se shoduje na tom, že ideální věk, kdy má dítě začít chodit na nočník je mezi dvěma až třemi lety. Záleží ale také na individuálním vývoji dítěte. Že je vaše dítě na přechod na nočník připravené, poznáte podle toho, že mu vadí být déle ve špinavé plence. Stejně tak by mělo vydržet se nepočůrat alespoň dvě hodiny. Na vyměšování stolice si hledá klidnější místo v domě.

Buďte trpěliví

Plenky vašemu dítku vyměňujte tam, kde mívá nočník. Jde o to, aby si vytvořilo spojitost mezi vylučováním a nočníkem. Dbejte na to, aby si dítě uvědomovalo rozdíl mezi mokrou a suchou plenkou. Toho dosáhnete tak, když ho upozorníte na daný rozdíl, kdykoliv vykoná potřebu do plenky. Pokud to navíc jde, umožňujte dítěti na zahradě, nebo v přírodě, aby chodilo úplně bez plenky. Když pak bude potřebovat jít na záchod, používejte stále stejná slova, která si tak dítě lépe spojí s danou potřebou. Později je pak využijete, abyste dítě navedli k vyměšování do nočníku.

Jděte na to názorně

Nejlepší nauka je nápodobou. Proto svému dítěti ukazujte knížky s obrázky dětí, které sedí na nočníku, a u toho si s dítětem povídejte. Trpělivě mu přitom vysvětlujte, proč je lepší používat nočník, a že velké děti už na něj chodí. Dejte, ale pozor na pocit méněcennosti, který by dítě mohlo získat z toho, že to ještě neumí. Stejně tak můžete vaše dítě seznámit s nočníkem natolik, že se z něj stane jeho oblíbená  „hračka“ nebo kamarád a v případě potřeby ho vždy rádo využije. Vyhněte se také některým poučkám a nevhodným slovům jako například „Fůj! To smrdí“ nebo „Špinavý“ a podobně. Dítě by si totiž mohlo myslet, že jeho tělo nebo tělesné funkce jsou odpudivé.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články