Jarmila (63): Snacha se ke svým dětem nechová férově. Jenže já jí nemohu nic říct

Jarmila (63): Snacha se ke svým dětem nechová férově. Jenže já jí nemohu nic říct
Zdroj: Freepik

Jarmila má dvě krásná vnoučata. Ráda s nimi tráví čas, jsou pro ni vším. V poslední době si ale všímá, že se k nim jejich matka nechová úplně fér. Jarmila se však bojí cokoliv říct.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 28. 03. 2021 11:30

Z narození prvního vnuka Filipa (7) jsem měla ohromnou radost. Na vnoučata jsem se těšila už strašně dlouho, ale můj syn se k zakládání rodiny pořád neměl. Nakonec si přece jen našel někoho, s kým se chtěl usadit. Nedlouho po Filipovi se narodila i Amálka (5). Byla jsem tehdy velmi šťastná.

Snacha syna rozmazluje, zatímco na dceru je přísná

Teď už o štěstí a radosti mluvit nemohu. Snašina výchova je naprosto příšerná. Vím, že se často říká, že by staří do toho neměli mladým mluvit, ale mně se zdá, že postoj mé snachy k dětem je otřesný. Viditelně dává přednost Filipovi před Amálkou. Z mého pohledu je to naprosto neodpustitelné.

Když jsem u nich na návštěvě, všímám si, že je Filip rozmazlovaný, zatímco Amálka má tvrdou školu. Patrné je to například u oběda, když děti dojedí a Filip se jde zeptat mámy, jestli by si nemohl dát něco sladkého. Snacha mu nikdy neřekne ne. U Amálky je to ale samé ne. Když se jde Amálka zeptat na nějakou sladkost, vždy je okřiknuta, že si to nezaslouží.

Je mi Amálky líto, protože si takové zacházení nezaslouží, bojím se, aby to na ní nezanechalo nějaké následky. Žádná dcera si nepřeje být přehlížena svojí matkou. Častokrát mám chuť snaše něco říct, ale bojím se, jak by to dopadlo.

Bojím se jí něco říct, aby mě neodstřihla od vnoučat

V době, kdy byla vnoučata ještě malá, jsem se totiž jednou dostal se snachou do křížku. Tenkrát jsem neudržela jazyk za zuby a řekla jsem, co si myslím. „Moc Filipa rozmazluješ, měla bys být ve výchově trochu tvrdší,“ řekla jsem. To jsem ale neměla dělat. Snacha se naštvala a řekla mi, že jestli se mi nelíbí, jak je vychovává, nemusím vnoučata vídat. Potom, co mi tohle řekla, jsem zůstala stát jako opařená, nechápala jsem její reakci, ani proč na mě tak vyjela.

Po téhle scénce jsem vnoučata neviděla půl roku. Snacha doufala, že mě tím vytrestá za moji drzost, že jsem si dovolila jí něco vyčítat. Pokaždé, když jsme k nim s manželem přijeli na návštěvu, děti nebyly doma. Snacha se vždy na něco vymluvila, třeba že mají domluveného lékaře nebo že jely navštívit její rodiče.

Stálo mě to hodně úsilí a omluv, abych je mohla začít znovu vídat. Nechci, aby se to opakovalo i tentokrát. Bylo to pro mě velmi těžké období. Proto teď nevím, co mám dělat. Musím se koukat na to, jak je Amálka svojí matkou upozaďována a veškerá pozornost je obrácená na Filipa. Nechci, aby se to dělo. Amálka si zaslouží stejnou lásku jako Filip. Přesto ale zůstávám mlčet a nikomu nic nevyčítám. Bojím se, že bych mohla být znovu odtržena od vnoučat.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Pokud máte i vy zkušenost, která vás zasáhla, a chtěli byste se s ní svěřit, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články