PORADNA: Dostala jsem se do křížku s tchyní, která nám organizuje život. Jak najít kompromis, radí psychoterapeutka Samsonová

PORADNA: Dostala jsem se do křížku s tchyní, která nám organizuje život. Jak najít kompromis, radí psychoterapeutka Samsonová
Zdroj: Freepik

Vycházet s maminkou partnera není vždy jednoduché. Své o tom ví i Olina z našeho únorového příběhu. Dvojnásobná máma potřebovala, aby k ní tchyně občas zašla pohlídat děti, zatímco bude v práci. Jenže to neprobíhá podle jejích představ. Zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová radí, jak najít uspokojivé řešení pro obě strany.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 18. 03. 2021 12:00

Olina si představovala, že si tchyně pohraje s dětmi a o víc se starat nebude. Jenže Lída místo toho zavádí u nich doma nové pořádky. Vyhazuje jídlo, které Olina dětem připravila, a vaří jim vlastní. Snaše vyčítá nepořádek ve skříni a na záchodě. Navíc vede vnoučata přísnou rukou a vyžaduje od nich samostatné oblékání a neskákání do řeči. Manžel Olině řekl, ať mámu nechá být, že je prostě taková, Olina si to ale nechce nechat líbit.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milá Oli, hlava rodiny je váš manžel, avšak chápu, že směrem k jeho mamince se toto těžko nastavuje. Zejména, pokud píšete, jak přísnou výchovu měl. Píšete, že tchyni potřebujete a že o děti je vždy dobře postaráno. Jde tedy o to nastavit vše tak, aby se eliminovaly třecí plochy. Co kdybyste si s tchyní v klidu sedla a vše probrala?

Pokud píše nákupní seznam, tak super, znamená to, že chce vařit. Proč trvat na tom, že budete vařit vy, když ji to evidentně baví? Vy aspoň získáte více času pro sebe, děti a manžela. Tchyni bych pochválila, že toto je super, ať píše nákupní seznam, vy nákup obstaráte a ona uvaří. Tedy v tomto bodě budete obě spokojené.

Co se týče výchovného postoje k dětem – pravda je, že většina babiček je spíš rozmazlovacích, ale to je mnohdy „až na škodu“. Byla byste spokojenější, kdyby tchyně děti nechala, ať si dělají, co chtějí, vše za ně dělala a k ničemu je nevedla? To, co popisujete – aby se syn sám oblékal, že se neskáče do řeči – jsou výchovné věci. Z toho, co píšete, to vypadá, že tchyně tráví s dětmi poměrně dost času, a tedy si musela nastavit nějaká pravidla, aby spolu vycházely.

Nikde jsem se nedočetla, jak to zvládají děti, zda mají babičku rády, těší se na ni a jestli s ní rády tráví čas. To bych viděla jako zásadní ukazatel. Pokud by děti byly v nějaké tenzi, nespokojené, to přece jako máma poznáte nejlépe. V takovém případě bych hledala řešení, jak to udělat, aby tchyně s dětmi netrávila tolik času. Třeba aby si váš manžel našel brigádu a vy jste nemusela tolik pracovat a mohla být více s dětmi.

Předpokládám, že tchyni za hlídání neplatíte penězi. Víte, jak to je, nic v životě není zadarmo a je jen na vašem rozhodnutí, zda jste schopna za to hlídání „zaplatit“ to, že vás tchyně upozorní na to či ono. Pokud ochotná nejste, hledejte jiné řešení. Každá věc v životě má dvě stránky. Nikdy není jen to „super“, ale vše s sebou nese i to méně populární. Vše v klidu zvažte, proberte s manželem a jistě nějaké řešení naleznete. Držte se.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články