Olina (35): Tchyně mi slídí po bytě a hledá chyby. Její pomoc potřebuji, ale začínám z ní šílet

Olina (35): Tchyně mi slídí po bytě a hledá chyby. Její pomoc potřebuji, ale začínám z ní šílet
Zdroj: Freepik.com

Olina se dostala do křížku s tchyní. Manželova maminka jí pravidelně hlídá děti, aby mohla chodit do práce. Ze začátku vše fungovalo. Olina ale po pár týdnech zjistila, že tchyně vyhazuje jídlo, které dětem uvařila, a slídí po bytě. Jak se k tomu postaví?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 27. 02. 2021 11:30

Jestli má někdo skvělou tchyni, já to určitě nejsem. S Lídou (54) poslední dobou hodně bojujeme. Nejraději bych ji k nám nepouštěla, ale její pomoc potřebuji.

Načapala jsem ji, jak vyhazuje jídlo

Lída je rázná ženská. Co se jí nedá upřít, je fakt, že svého syna Lukáše (35), mého manžela, velmi dobře vychovala. Její přísná ruka je na něm znát. Lukáš je dobrý člověk. Co se nám narodily děti Adéla (1,5) a Mireček (3), Lídino chování se radikálně změnilo. Nemůžu říct, že k lepšímu. Spíše naopak.

Čas od času jsem potřebovala její pomoc. Sice stále pracuje, ale dělá na směny, kdy střídá krátký a dlouhý týden. Ve dnech volna hlídá děti a já chodím do práce. Moc mi tím pomáhá, protože díky tomu mohu přinést do rodinného rozpočtu další peníze. Ze začátku jsem měla pocit, že nám to skvěle funguje. Vždycky ráno k nám přijela a ujala se dětí.

Já jí na ty dny vždy navařila a uklidila, jen jsem chtěla, aby zabavila děti. Prvních pár týdnu jsem z toho měla dobrý pocit. Až jednou jsem se syna zeptala, jak mu chutnalo kuře na paprice. ,,My jsme ale měli špagety,“ odvětil. Zarazilo mě to, protože kuře v lednici chybělo. Zeptala jsem se proto Lídy, kam jídlo zmizelo, když ho nesnědli.

Kritizovala špínu i složená trička

,,Nezlob se, ale to se nedalo jíst, děti to nechtěly. Tak jsem jim udělala špagety,“ zaskočila mě. Hlava mi to nebrala, protože kuře na paprice bylo Mirečkovo oblíbené jídlo. Záhy se ukázalo, že tchyně vyhazuje každé jídlo, které jim připravím. Přitom by mi stačilo říct, ať nevařím, že jídlo ukuchtí sama. Mohli jsme se vyhnout zbytečnému plýtvání.

O děti bylo dobře postaráno, o tom žádná. Lída ale začala slídit po naší domácnosti. Lezla mi do skříní a kontrolovala, zda v nich mám uklizeno. Jak jsem na to přišla? Jednoduše. Sama se přiznala. Přišla ke mně a povídá: ,,Měla by sis v těch skříních uklidit, máš tam neskutečný nepořádek. V mrazáku nemáš žádnou zásobu masa, jak je to možné?“

Cepovala mě jako malou holku. ,,Za záchodem máš nános špíny, v tom by děti neměly žít. Ukliď si to!“ Co jí je sakra do toho, co mám v mrazáku? A proč ji štve, jak mám poskládaná trička? Když jsem to říkala Lukášovi, ten nad tím mávnul rukou: ,,Matka je prostě taková, neřeš to.“ To se lehce řekne, hůř dělá.

Nedaří se mi nastavit rozumné mantinely

Lída se tak nenápadně pasovala do role hlavy rodiny. Píše mi dokonce nákupní seznam. Leze do skříní a přerovnává nám oblečení. Děti se snaží převychovat k obrazu svému. Zavádí nám doma nové móresy, které nám nejsou příjemné. Děti například mohou promluvit, jen když jsou tázané, jinak si mají mlčky hrát.

Lída je rovněž rozladěná z toho, že se Mireček nedokáže ve třech letech sám obléknout. Když ono dostat se do vypasované kombinézy není zrovna jednoduché. Snaží se mi změnit celý chod domácnosti. Já z toho šílím. Když ji vyzvu, aby věci nechala tak, jak jsou, urazí se. Její pomoc skutečně potřebuji, ale stále se mi nedaří nastavit rozumné mantinely.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články