Irena (69): Syn si vzal ženu, která rodí jedno dítě za druhým. Nechávají se ode mě živit

žena, babička
Zdroj: Freepik.com

Irena chtěla za každou cenu pomoci svému synovi, který přišel o práci. Ze začátku mu půjčovala peníze, aby uživil svoji rodinu. Jednou volal, že nemají kde bydlet. Irena mu nabídla dům, který před časem s manželem koupili. I když tam bydlel zadarmo, dál si půjčoval každý měsíc dost peněz. Irena chtěla, aby dluh začal splácet. Čeho se dočkala?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 01. 10. 2020 15:00

Syn Honza se celý život živil jako taxikář. Neměl problém peníze vydělat a uživit se. Vše se změnilo, když potkal svoji ženu Stanislavu. Velmi rychle přišlo na svět jejich první dítě a já byla pyšná babička. Netušila jsem, že se i můj život tak změní.

Chtěl půjčit peníze

Netrvalo to příliš dlouho a Honza se ženou čekali další dítě. Do té doby jsem byla babička, jak má být. Pomáhala jsem občas s hlídáním nebo jsem doma něco navařila a jídlo dovezla. Jednou za mnou přijel Honza domů, že skončil s taxikařinou. Potřeboval půjčit pár tisíc, aby vyšli do dalšího měsíce.

Neměla jsem s tím problém, měla jsem dost našetřeno. Vlastním už třicet let kadeřnictví a mám bohatou klientelu. Slíbil, že peníze za měsíc vrátí. Tvrdil, že bude usilovně hledat práci. Bohužel na začátku dalšího měsíce volal a žádal mě o další peníze. Jako jeho matka jsem ho neodmítla a dala mu více než naposled.

Bydleli v našem domě zadarmo

Situace se zhoršovala, protože přišli o bydlení. Neměli na placení nájmu. My s manželem jsme před časem koupili dům kousek za městem, kam jsme se na stáří chtěli přestěhovat. Nabídla jsem Honzovi, že mohou bydlet tam. Museli jsme tedy udělat urychleně několik nákladných úprav, aby mohli rychle bydlet.

Honza nám moc děkoval. Byl to sice starší domek, ale po pár opravách nabral jiný rozměr. Syn zpíval stále stejnou písničku, jak hledá práci. O peníze už volal automaticky každý měsíc, jen chtěl vždycky víc než naposledy. Manžel už začínal zuřit. Během toho se ukázalo, že čekají třetí dítě.

Měl dokonce i dluhy

Nejhorší bylo, když přišel syn s tím, že mu šlapou na krk exekutoři, protože nestíhá splácet půjčku. Chtěl půjčit ze dne na den sto padesát tisíc. Já ty peníze měla a neváhala jsem, abych mu je půjčila. S manželem nás to velmi rozhádalo. Tvrdil mi, že mě syn jen zneužívá a bere to přes děti.

Něco na tom možná bylo, ale mohla jsem mu říct ne? Má dvě děti a třetí na cestě. Jednou jsem chtěla celý víkend strávit právě ve svém domě, kde syn bydlel s rodinou. Potřebovala jsem odjet z města a odpočinout si. Volala jsem to Honzovi, aby s tím počítali. Nadšený nebyl, návštěvu mi rozmlouval.

Vlastní syn mě vydírá

Když jsem do svého domu dorazila, nestačila jsem se divit. Všude byl neskutečný nepořádek a smrad. Stanislava mi vynadala, že se jim to teď nehodí. Nabídla mi pouze vodu a požádala mě, abych odjela. Dovolila jsem si jí říct, že je to můj dům. Čekala jsem jinou reakci, když si vezmu, že je živím a ještě bydlí zadarmo u nás v domě.

Honzovi jsem řekla, že bych ráda, aby mi začali splácet svůj dluh. A nějaké symbolické nájemné by také nebylo marné. Začal mě vydírat, že pokud to tak chci, nebudu vídat vnoučata. Manžel se mnou nemluví, syn mi dluží dost peněz a teď mě ještě vydírá. Takhle jsme ho nevychovali.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články