Božena (50): Syn se rozhodl pro zaměstnání, které je pro naši rodinu ostudou

žena
Zdroj: Freepik.com

Božena a její manžel se přetahovali, jestli bude syn doktorem jako matka, nebo profesorem na univerzitě jako otec. Když syn vyslovil vlastní představu o tom, čím se chce živit, rodiče se nestačili divit. Božena je nyní v situaci, že pokud syn svoje stanovisko nezmění, možná ho už nikdy neuvidí. Je to správné?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 13. 08. 2020 13:00

S manželem Václavem (46) máme zaměstnání, na které jsme pyšní. Já jsem doktorka ve špičkové nemocnici a manžel je profesorem na univerzitě. Doufali jsme, že náš syn Mirek se po ukončení studií rozhodne pro něco podobného.

Syn odmítal vyšší vzdělání

Už když byl Mirek malý kluk, snažili jsme se v něm rozvíjet všechny možné směry, aby se jednoho dne rozhodl pro prestižní povolání, třeba právě lékaře nebo univerzitního profesora. Já jsem z rodiny lékařů, proto jsem si přála, aby šel v mých stopách. Vašek se snažil, aby syn šlapal po jeho cestě, ale vyloženě do ničeho jsme ho nenutili. Měli jsme představu, že to má v krvi, takže zvolí správně.

Když přišel čas, aby se rozhodl, jestli půjde na víceleté gymnázium nebo střední školu, měli jsme za to, že gympl bude lepší volba. Bohužel, s jeho známkami neměl moc šancí. Navíc přijímací zkoušky neudělal. Nakonec jsme se tedy rozhodli, že až dochodí základní školu, půjde na střední a pak na vysokou. On trval na tom, že učňák stačí, že nechce ztrácet čas dalším studiem. Vlastně vůbec nemluvil o tom, že by chtěl na vysokou.

Mami, já chci být popelář

Když syn dokončil základní školu, trval na tom, že jediné, kam se přihlásí, bude odborné učiliště, to mu pro práci popeláře stačí. Náš syn chce být popelář, přemítala jsem neustále. Společně s manželem jsme to tak nemohli nechat, denně jsme se mu to snažili rozmluvit, ale byl skálopevně přesvědčen o tom, že to je přesně to, co chce dělat. Vlastně vyšel s pravdou ven, že to je jeho sen už od dětství a hodlá si ho splnit. Byla jsem z toho nešťastná a Vašek? Ten mi řekl, že pokud se tak stane, v životě se synem nepromluví.

Mirek si udělal nutné řidičské oprávnění pro výkon takového povolání a bohužel si svůj sen splnil. Tím, že nebydlíme ve velkém městě, nebyla šance to před okolím ututlat. Přiznám se, že jsem se za syna styděla. Pochází ze vzdělané rodiny a to, že je popelářem, je pro naši rodinu ostuda.

Manžel se rozhodl, že syn k nám nesmí jezdit. Ustoupí v případě, že si Mirek najde slušné a čisté zaměstnání. Nevychoval prý syna k tomu, aby lidem vysypával popelnice. I já jsem si dala čas na to, abych to vstřebala. Se synem jsem nemluvila už tři měsíce.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články