Jste příliš úzkostlivá matka? Takhle můžete strach ovládnout

Jste příliš úzkostlivá matka? Takhle můžete strach ovládnout
Zdroj: Freepik

Člověk má starosti každý den. A co teprve, když se žena stane matkou. Obava o dítě je všudypřítomná. Každá matka ji ale snáší jinak. Pokud patříte mezi přespříliš úzkostlivé rodičky, máme pro vás několik tipů, jak se strachu postavit.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 27. 04. 2021 16:00

S nástupem mateřství se často roztočí kolečka strachů a úzkostí a je na nás, abychom se s nimi vypořádaly. Problémy vyskakují, kamkoliv se podíváte, a stresujících momentů je víc než dost.

Dělám vše správně?

Obavu, jestli vše dělá správně, má většina maminek. Stále jsou tu ty věčné otázky: Jak mám dítě oblékat? Jak ho mám přikrmovat? Mám ho vůbec přikrmovat? Jak ho vychovávat? Kde by dítě mělo spát? A spousta dalších, nikdy nekončících neznámých. Většinou naši sebejistotu, kromě nás samotných, nahlodává naše okolí, ale i ostatní, se kterými třeba nemáme nic společného kromě bydliště ve stejné ulici.

Rozhodnutí jsou však na vás, a pokud jsou dělaná na základě instinktu, určitě je žádoucí se jimi řídit. Většina budoucích matek si před porodem načte různé materiály a samotná rozhodnutí jsou pak dělaná se vší láskou a zodpovědností vás, případně vašeho partnera.

Je moje dítě v pořádku?

Pokud nastanou nějaké zdravotní komplikace, je dobré, když už nějaké základní informace máte. Jestli si nejste jisté správným postupem, obraťte se na pediatra, případně jiného zdravotního odborníka.

Neustálá nejistota

Dělám pro dítě dost? Krmím ho dost? Není příliš hubené? Není příliš silné? Reaguju na jeho pláč správně? Jsem dost dobrá máma? Máte ještě další obavy? Pryč s nimi! Vystresovaná matka, která se stále něčeho obává, není pro dítě nejlepším řešením. Určitě pro své dítě děláte to nejlepší a snažíte se o něj pečovat tím nejvhodnějším způsobem. Váš klid mu prospěje.

Nesrovnávejte se

Podobné je to také s dalšími obavami, které vznikají porovnáváním se s ostatními maminkami. Možná vás nahlodají okolní „dobrotivé osoby“, ale vy byste měla vědět, že pro své dítě děláte to nejlepší. Váš potomek je jedinečný, stejně jako vy s partnerem. Proto se nemůžete srovnávat s druhými. Veškerá tato srovnání vás jen vyčerpávají a nepřinášejí nic dobrého. Trocha sebejistoty neškodí. Vůbec nejhorší je porovnávat se s druhými na základě obrázků ze sociálních sítí. Často totiž neodpovídají realitě.

Zdroje informací:

mother.ly

healthline.com

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články