PORADNA: Závidím lidem životy, které prezentují na sociálních sítích. Co s tím, radí zkušená psycholožka

žena
Zdroj: Freepik

Pustíte si počítač nebo ťuknete na mobil a je to tady. Ze všech sociálních sítí se na vás valí obrázky spokojených kamarádů, ale i úplně cizích lidí. Váš život vám přijde ve srovnání s tím jejich tak nekonečně nudný! Jak tomuto pocitu čelit, prozradila zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 22. 07. 2021 12:00

Lidé obecně, a na sociálních sítích zvlášť, mají tendenci na sebe prozradit jen to, co sami chtějí. Vzniká tak iluze, že jejich životy jsou ve srovnání s tím naším mnohem pestřejší, zajímavější, zkrátka lepší. A my se užíráme pocitem, že za nic nestojíme a čím si oni zasloužili tak perfektní rodinu, partnera nebo práci.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Zásadní v této otázce je uvědomit si, že každý se máme tak, jak si zasloužíme. Každý máme stejné šance, každý můžeme mít život jako z pohádky. A to nejen na sociálních sítích. Toto uvědomění však dost „bolí“ a samozřejmě je jednodušší si říkat, proč to zrovna u vás nejde, než hledat důvod, jak by to šlo.

Znám ze svého okolí několik úspěšných lidí, kteří měli start slušně řečeno velmi „nesnadný“, přesto měli sen a šli si za ním. Nenechali se odradit nezdary. Znám chlapce, který vyrůstal jen s maminkou, tatínek na ně „neměl čas“ a věnoval se nové rodině. Chlapec s maminkou a sestrou žili ve velmi nuzných podmínkách a právě to chlapce „nakoplo“. Snažil se a dřel, měl tři práce a dnes vlastní středně velkou firmu a žije život, jaký žít chtěl.

Ale ať vám dám známější příklad. Víte, jak začínal Osmany Laffita? Vygooglete si to. Myl nádobí, záchody, dělal v baru a u toho chodil do školy. Nebo Sylvester Stallone? Jeho osud je podobný. Snil o tom, že pronikne do světa filmu, proto napsal scénář a obcházel castingy. Nikde ho nechtěli. Až osud mu seslal do cesty náhodu a díky tomu, že ji využil, natočil film sám, se sebou v hlavní roli a jak to bylo dál, psát už nemusím.

Než se lidé stanou „slavnými“, trvá to mnohdy 10-15 let. Ano, přesně tak dlouho. Problém je v tom, že „tak dlouho“ spousta lidí nevydrží čekat a snažit se, vzdají to. Jak se vyrovnat s pocity křivdy a závisti? Prací. Jděte za svým snem, neohlížejte se zpět, nekoukejte, kde je tráva zelenější, ale běžte a buďte tím, který to zvládne, vydrží a dotáhne to do konce. Cesta nebude vždy snadná a vydlážděná, ale vždycky tam někde je – možná chvíli v křoví, ale je tam a je vaše.

PS: Opravdu myslíte, že byste třeba na sociálních sítích sledovali někoho, kdo by tam psal, jak mu nic nejde, co všechno se nepovedlo, jak má „blbej“ den? Asi ne, viďte. Chceme vidět „inspiraci“. Avšak myslete na to, že čím více času dáte sociálním sítím, tím více se okrádáte o svůj čas vedoucí k vašemu cíli.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články