PORADNA: Přítelkyně je závislá na sociálních sítích. Zde pomůže jen razantní řešení, tvrdí psycholožka Samsonová

PORADNA: Přítelkyně je závislá na sociálních sítích. Zde pomůže jen razantní řešení, tvrdí psycholožka Samsonová
Zdroj: se souhlasem Sylvie Mobagi

Začátkem května vás zaujal příběh Adama, jehož přítelkyně je závislá na sociálních sítích. Sdílí na nich každou drobnost ze svého, partnerského i rodinného života. Adamovi se to nelíbí, protože by rád měl alespoň trochu soukromí. Jenže Laura není s to to pochopit. Jak přivést přítelkyni k rozumu, poradila Adamovi zkušena psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 27. 05. 2021 12:00

Adam řeší podobný problém jako spousta jiných lidí. Jeho přítelkyně je velkou fanynkou sociálních sítí. Už když se seznámili, trávila veškerý čas s telefonem v ruce a sdílela, co se dalo. Adam ji opakovaně prosil, ať toho nechá. Jenže neuspěl.

Vše se ještě zhoršilo ve chvíli, kdy Laura otěhotněla. Na sociální sítě dávala denně spousty fotek a videí, jak její požehnaný stav probíhá. Bylo toho tolik, že si přátelé začali z Adama utahovat a rodina ho poprosila, aby Lauru mírnil. Ani tentokrát neuspěl.

Korunu tomu nasadilo narození syna. Laura sdílí už úplně všechno, včetně prvního ranního kakání. Adam je v koncích, jeho přítelkyně totiž nevidí na svém chování nic špatného a nechápe Adamovu potřebu soukromí.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Hezký den, Adame, jste chytrý mladý muž a naprosto souzním s vaším názorem. Sociální sítě jsou v současné době velký problém, někteří lidé jim opravdu „propadnou“ a to je zřejmě i případ vaší přítelkyně. Někteří lidé se stanou doslova „závislými“ na počtu lajků, atd. Je to obdobné, jako když si alkoholik prostě nemůže pomoci a musí se napít, nebo člověk závislý na hazardních hrách ví, že by neměl, ale nedá mu to.

Obávám se, že u vaší přítelkyně bude potřeba trošku „razantnějšího zásahu“. Nevím, jak danou situaci vnímá Lauřina rodina a jak se chová, zda byste u nich našel podporu, či nikoli. Každopádně se bojím, že pokud je Lauřin stav takový, jaký popisujete, nic jiného než „odvykačka“ nepomůže.

Je to samozřejmě razantní řešení, pro dospělou ženu, a navíc už mámu to bude velká potupa a problém, ale zřejmě nic jiného vám nepomůže, pokud uvádíte, že opakovaně žádáte a vysvětlujete, proč si nepřejete dávat sebe a miminko na sociální sítě.

Pokud se pro dané řešení rozhodnete, tak je potřeba mít na paměti, že s největší pravděpodobností nastane nepříjemné období, kdy se u přítelkyně budou projevovat abstinenční příznaky, které však během pár měsíců odezní. Ke zvážení je také psychologické vyšetření přítelkyně, ale to si nejsem jista, zda bude chtít Laura podstoupit. Každopádně doporučuji začít to řešit co nejdříve, čím později začnete, tím hlubší „závislost“ bude a tím déle bude odvykání trvat.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články