PORADNA: Přítelkyně odmítá uklízet, vše je na mně. Zkušená psycholožka nabízí klíč k řešení situace

PORADNA: Přítelkyně odmítá uklízet, vše je na mně. Zkušená psycholožka nabízí klíč k řešení situace

Koncem dubna jsme vám přinesli příběh Honzy, který má trable s přítelkyní. Markéta je šílená nepořádnice. Už na začátku vztahu Honzovi sdělila, že nesnáší úklid, a všechno nechává na něm. Vzdor tomu, že je na rodičovské dovolené s dcerou. Jak situaci vyřešit, radí zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 20. 05. 2021 12:00

Když se Honza s Markétou seznámil, netušil, jak moc je její odpor k úklidu zásadní. Teprve když začali bydlet ve společné domácnosti, vše vyplulo na povrch. Markéta mu rovnou oznámila, že uklízet nebude. Honzovi tak nezbylo nic jiného, než se o to postarat sám.

Dokud byli jen sami dva, ještě to nějak zvládal. Pak za ním ale Markéta přišla s tím, že je těhotná. Honza doufal, že po narození dcery názor na úklid změní, jenže situace se ještě zhoršila.

Honza tak chodí do práce, po návratu domů nastoupí na druhou směnu v podobě domácích prací a pomalu mu začíná docházet trpělivost. Markétu i dceru sice miluje, ale neví, jak dlouho ještě vydrží takhle fungovat.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milý Honzo, píšete, že dceru a i její mámu Markétu milujete, tedy problém je „jen“ v tom úklidu? Omlouvám se, chápu, že „jen“ musí znít děsně. Můj dotaz je myšlen tak, zda v ostatních věcech (výchova dcery a péče o ni, vztah k vám či vašim blízkým) je v pořádku, nebo i tam shledáváte nějaké zásadní problémy?

Zkuste zvážit, zda je úklid jediná nesnáz. Jak jej vyřešit? Jaké jsou možnosti? Můžete si s Markétou promluvit nebo můžete najmout paní na úklid, protože sám to takhle moc dlouho nevydržíte. Jaké je podle vás nejlepší východisko ze současné situace? Co můžete promluvením si s Markétou získat? A co ztratit? Proč Markéta tak zarputile úklid odmítá? Není to u ženy zcela přirozené jednání, odkud se bere? Co je příčinou tohoto chování?

Při hovoru bych se zaměřila právě na otázku příčiny, a pak zvážila, co se s tím dá dělat. Jak moc je zásadní a zároveň možné (finančně), aby úklid prováděla Markéta, nebo najatá paní na výpomoc? Netuším, kolik měsíců či let je vaší dcerce, s tím jak poroste se vaší paní začnou „rozvazovat“ ruce. Pokud je pro ni odpor k úklidu tak zásadní, může třeba chodit někam na brigádu a přispívat do rodiny jinak. Vše pečlivě zvažte, udělejte si poznámky a s Markétou to proberte. Podle zjištění se rozhodnete, jak dál.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články