PORADNA: Manžel nechce dávat děti na hlídání. Proč to vadí nejen vyčerpané mámě, ozřejmila psycholožka Samsonová

PORADNA: Manžel nechce dávat děti na hlídání. Proč to vadí nejen vyčerpané mámě, ozřejmila psycholožka Samsonová
Zdroj: Freepik

Dáša si velmi přála rodinu, to ale ještě netušila, jak náročné to bude. Její manžel totiž trpí přehnanou obavou, že se synovi a dceři něco stane, pokud je bude hlídat někdo jiný. Jak situaci vyřešit, radí zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 13. 05. 2021 10:59

Když se Dáše narodil syn, Jirka ho odmítal komukoli půjčovat byť jen na pochování. Dáša to respektovala, přeci jen považovala manžela za hlavu rodiny. Doufala, že až Kuba trochu vyroste, Jirka tak úzkostlivý nebude. Jenže ouha. Manžel dál trval na tom, aby syn trávil čas výhradně pod Dášiným dohledem. Dáša se ovšem cítí vyčerpaná. Zvlášť, když k synovi po čase přibyla i dcera.

A tak když jí jednou zavolala tchyně, v zoufalství ji za manželovými zády poprosila, aby vzala děti ven. Kuba ovšem na hřišti spadl z houpačky, což byla voda na Jirkův mlýn. Tchyni důrazně zakázal děti hlídat a Dáše pořádně vyčinil. Ta teď tuší, že už se žádné pomoci nedočká. A začíná být zoufalá.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milá Dáši, já souzním s tím, že muž je hlava rodiny, ale když už se do té role staví, přijímá tím odpovědnost za to, aby žena i děti byly šťastné. A vy tedy šťastná nejste, alespoň z toho, co čtu.

Nepíšete o dalších možnostech. Zda mohou děti pohlídat vaši rodiče, vaši či manželovi sourozenci, kamarádka, atd. A pokud podle manžela není ani jedna z variant ok, pak je na vás jako na ženě, abyste mu vysvětlila, že si 3x týdně berete volno v době od – do a očekáváte, že přijde a o děti se postará, aby nebyly doma samy.

Z mého pohledu nejde ani tak o to, že syn měl modřinu, to je běžné. Víc se obávám jiné věci. Vnímám tam deficit, který dětem způsobujete tím, že jim odpíráte prarodiče. Děti je ke svému zdravému vývoji potřebují a to opravdu velmi nutně. Pokud tedy prarodiče nejsou alkoholici, atd.

Osmdesát procent osobnosti dítěte se tvoří do 6 let věku. Opravdu chcete potomky připravit o to, co vše se mohou s babi a dědou naučit? Opravdu jim chcete upřít jejich milující náruč? Co kdybyste se spojila s tchyní a společně jste si s manželem sedli a probrali to s ním? Je to jeho máma, zná ho nejlépe na světě. Zřejmě spolu mají nějaký neuzavřený „svízel“, tak bude fajn, když ho vyřeší, což v důsledku prospěje nejen vám, ale všem. Moc držím pěsti!

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články