Karel (42): Koronavirus mi sebral titul hlava rodiny. Žena se chytla žezla a odmítá ho pustit

Karel (42): Koronavirus mi sebral titul hlava rodiny. Žena se chytla žezla a odmítá ho pustit
Zdroj: Unsplash.com

Karel byl doma vždycky ten, kdo určoval pravidla. Nic se nesmělo stát bez jeho vědomí a souhlasu. Nenapadlo ho, že to se kvůli koronaviru změní. Manželka se ujala vedení a nechce jej už pustit. Bude Karel opět hlavou rodiny?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 06. 11. 2020 06:30

U nás doma jsem to byl vždycky já, kdo určoval pravidla. Manželka Soňa obvykle poslouchala na slovo. Vždy čekala na mé schválení jakékoli činnosti. Koronavirus naše role prohodil a já se nemůžu dostat zpět k „moci“.

Hlava rodiny

Soňa nikdy nic nerozhodla sama. Když chtěla přihlásit děti do školky, musel jsem to schválit. Nákupy jsme dělali společně, aby zbytečně neutrácela. Když chtěla domů něco koupit, musel jsem na to kývnout. Já jsem doma určoval, co se smí a co ne. Jediné, co mohla dělat sama, byla péče o děti.

Já měl na starosti všechno ostatní. Auta, jejich servis, platby veškerých účtů. Hypotéku jsem také řešil jenom já. Měl jsem doma dokonalý přehled úplně o všem. Byl jsem spokojený a Soňa nikdy nic nenamítala. Byl jsem zkrátka správná hlava rodiny.

Koronavirus mi sebral moc

V čase druhé vlny pandemie jsem byl ještě víc důsledný. Chtěl jsem mít naprostý přehled o tom, kam moje žena chodí, s kým přišly děti do kontaktu. Věřím, že jsem to možná trochu přeháněl, ale chtěl jsem zamezit nákaze. Měli jsme doma školáka, ten zůstal na distanční výuce. Druhé dítě jsme také raději stáhli ze školky.

Co se nestalo. Udělalo se mi jednoho dne velmi špatně. Bolela mě hlava tak, že jsem měl pocit, že bude lepší si ji utrhnout. Když mi dala Soňa jídlo pod nos, nic jsem necítil. Takhle zle mi nikdy nebylo. Bylo jasno, musím na testy. Ano, test byl pozitivní. Dokonce i naše děti to chytly.

Jediná Soňa měla test negativní. Štěstí bylo, že děti neměly žádné obvyklé příznaky. Jen musely být doma. Já jsem spal skoro dvacet hodin denně. Když jsem vstal, šel jsem tak maximálně na toaletu. Jídlo jsem do sebe sice dostal, ale nemělo vůbec žádnou chuť a ani jsem ho necítil. Byl jsem zcela odepsán.

Teď poslouchám já

Snažil jsem se dále vést naši rodinu, jak to bylo zvykem, ale nezvládl jsem to. Soňa přebrala veškerou moji moc. Řešila všechno kolem domu, vzala si na starost i placení účtu. Musel jsem jí dát přístup ke svému účtu. Sama objednávala nákupy přímo do domu. Nic z toho, co dělala, se mi nelíbilo.

Bohužel jsem neměl sílu, abych to zastavil. Cesta na záchod bylo mým maximem pro celý den. Myslím, že se to Soně velmi zalíbilo. Já jen ležel v posteli a ona se stala hlavou rodiny. Změnila třeba výši příspěvků na stavební spoření dětí. Vyměnila servis, kam jsme dávali naše auta. Změnila mnoho zajetých věcí.

Byl jsem kvůli koronaviru oslaben téměř dvacet dní. To stačilo na to, aby se moje žena ujala vedení. Už jsem naštěstí zdravý. Obávám se ale, že moje šance na znovu převzetí pomyslných otěží naší domácnosti jsou ztraceny. Soňa se ukázala jako velmi vůdčí osobnost. Roky jsem ji podceňoval. Teď jsem já ten submisivní. A vůbec se mi to nelíbí.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články