Petra (68): Moje snacha použila koronavirus jako zástěrku, proč nemůžu vidět vnoučata. Jsem z toho na dně

starší žena, okno
Zdroj: Freepik.com

Paní Petra se nám svěřila se svým trápením. Její snacha jí odmítá dávat vnoučata na hlídání, protože se bojí koronaviru. Jako důvod udává, že právě Petra by je mohla nakazit. Ta je ale pořád doma, má zásoby jídla a je v důchodu. Její největší radostí při její samotě jsou právě vnoučata. Myslí si, že jí snacha trestá. Jak dlouho vnoučata neuvidí?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 28. 10. 2020 11:00

Netušila jsem, že přijde období, kdy jediný kontakt s vnoučaty bude přes telefon. Moje snacha Pavla se bojí nákazy koronavirem, tak mi odmítá dávat děti na hlídání. Přitom já jsem stále doma a nepředstavuji pro nikoho žádné riziko.

Nečekaný zákaz

Při první vlně mi Pavla dávala děti na hlídání, protože potřebovala jezdit do práce. Byla jsem za to velmi šťastná. Svoje vnoučata miluji nade všechno na světě. Když už mě Pavla tolik nepotřebovala a děti začaly zase chodit do školy, velmi se mi po nich stýskalo. Já už jsem v důchodu. Bydlím na vesnici v malém domečku.

Celý život si dělám větší zásoby trvanlivých potravin, takže mě druhá vlna nemohla rozhodit. Měla jsem doma tolik jídla, že jsem do krámu skutečně nemusela. Chleba jsem si pekla doma, takže nebyl důvod jít mezi lidi. Do práce už nechodím. Můj jediný osobní kontakt je se sousedkou přes plot.

Proto pro mě byl veliký šok, když jsem volala Pavle, zdali by ke mně mohly děti na víkend. ,,Nemyslím si, že je to rozumné, mohla byste je nakazit,“ řekla naprosto vážně. Hned jsem se začala hájit, že skutečně nikam nechodím, maximálně do lesa, a tam riziko nákazy není. ,,Zkrátka, děti k vám teď nějaký čas jezdit nebudou a tečka,“ a položila telefon.

Vnoučata ke mně nesmí

Volala jsem hned synovi, co to má znamenat. On moc dobře věděl, že jsem skutečně pořád doma. Na své zahradě nikoho nepotkám. Cítila jsem, že je to u nich doma citlivé téma, co se týče návštěvy dětí u mě doma. Slíbil, že s Pavlou promluví, ale že nic neslibuje, protože to s ní není teď moc jednoduché.

Za tři dny jsem volala znovu, zdali to doma nějak probrali. Syn se mi velice omlouval, ale zkrátka Pavla děti nepustí. Dokonce prý děti začaly doma samy prosit, že by chtěly jet k babičce. Snacha je ale dále přesvědčená, že já jsem pro ně riziko. Přitom jsou spíš rizikem ony pro mě, když už by to tedy chtěla řešit.

Navíc, říká se, že děti se s tím snáz poperou, pokud to vůbec chytí. Každopádně nemohu s tím nic udělat. Pavla je doma generál a můj syn ji musí poslouchat. Takže si s vnoučaty sice denně volám, ale kdy je uvidím, to zatím nevím. Skoro mám pocit, že si Pavla vzala koronavirus jako zástěrku.

Za něco mě trestá

Náš vztah nikdy nebyl růžový. Nemá mě moc ráda, a to jsem jí nikdy nic neudělala. Když jsem synovi volala naposledy, naznačil mi, že děti nemusím vidět klidně půl roku. Jsem z toho velmi smutná a nešťastná. Já tu také nebudu věčně a mojí jedinou radostí jsou právě vnoučata.

Pokud bych sedla do autobusu a jela za nimi, porušila bych své tvrzení, že nikam nechodím. Pavla to dle mého moc dobře ví a za něco mě trestá. Ví moc dobře, že děti miluji. Já teď můžu jen čekat.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články