PORADNA: Milují mě dva muži, nevím, kterého si vybrat. Před čím varuje zkušená psycholožka?

PORADNA: Milují mě dva muži, nevím, kterého si vybrat. Před čím varuje zkušená psycholožka?
Zdroj: Freepik

Začátkem dubna vás zaujal příběh Anežky, která má trable se dvěma kolegy z práce. Oba jí vyznali lásku a chtěli by s ní chodit. Jenže Anežka si není jistá, koho z nich si vybrat. A zda vůbec někoho. Jak se v takové situaci zachovat, radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 29. 04. 2021 12:00

Anežka s Adamem a Jirkou tvořili nerozlučnou trojku už v době, kdy Anežka ještě chodila s Lukášem. Když se rozešli, oba kolegové jí sdělili, že ji milují, a od té doby se jí dvoří.

Anežka považuje oba za hezké a vtipné. Uměla by si i představit, že s jedním z nich naváže vztah. Jenže nechce, aby tím tomu druhému ublížila. A už vůbec, aby je kvůli tomu rozhádala či jednoho z nich „vyštvala“ z práce. Zároveň ale soudí, že pokud zůstane sama, oba jí nepřestanou nadbíhat.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milá Anežko, je mnoho žen, které moc touží po tom, aby po nich šílel alespoň jeden muž, a po vás prahnou hned dva. To jsem chtěla odlehčit, chápu, že situace je nepřehledná a nechcete nikomu ublížit. Když čtu vaše řádky, tak jsem nikde nezaznamenala, že byste byla vy sama do jednoho z nich zamilovaná.

Jsou hezcí, hodní a empatiční a dál? Anežko, na vašem místě bych si sedla, zapřemýšlela a napsala si, jakého muže bych ráda vedle sebe měla. Jaké by měl mít charakterové vlastnosti a co od něj očekávám do budoucna jako od partnera, jako od otce svých dětí, jako dědečka vnoučat…

Jaký je váš cíl? Co byste ráda? Chcete cestovat nebo se třeba ráda rochníte v záhoně? Chtěla byste jednou spíše bydlet v bytě, nebo v domě? A co byste chtěla zažít a vidět v následujících pěti letech? Co se chcete naučit, objevit, ukázat…? Zaměřte se na sebe, na to, co opravdu vy sama chcete.

Pak se zaměřte na to, zda některý z kolegů vyhovuje či nevyhovuje vašim „požadavkům“, nebo je prostě lepší si najít jinde někoho třetího, který bude plně vyhovovat tomu, co vy chcete a jakého muže hledáte. Tak nějak mi prostě přijde, že výběr jednoho ze dvou kolegů by byl spíše „zaplácnutí samoty“ než tím, že byste po jednom z nich opravdu toužila. A to není úplně dobrý základ pro vztah.

Navíc, když vyberete jednoho, co ten druhý? Bude zřejmě zhrzený. Co bude, když si vyberete někoho třetího? No, naštvat se mohou oba, ale spíš to bude tak, že to nenaruší jejich přátelství a zhrzený se nebude cítit ani jeden. Držím vám pěsti!

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články