PORADNA: Zeť mě okrádá, ale nechci to teď říkat dceři. Ohledy nejsou na místě, tvrdí psycholožka Samsonová

PORADNA: Zeť mě okrádá, ale nechci to teď říkat dceři. Ohledy nejsou na místě, tvrdí psycholožka Samsonová
Zdroj: Pixabay

V dubnu vás zaujal příběh paní Boženy, která podezírá zetě, že si přivlastňuje její peníze. Aleš jezdí staré paní nakupovat, jenže z částky, kterou od ní dostává, mu nikdy nic nezbude. Přitom Božena si je jistá, že zeti dává o hodně víc, než nákup stojí. Jak choulostivou situaci řešit, radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 22. 04. 2021 12:00

Než Boženu postihl úraz kyčle, nakupovala si sama. Momentálně už to nezvládne, tak se obrátila se žádostí o pomoc na dceru a jejího muže. Ti jí ochotně slíbili, že nákupy zastanou. Jenže Alena teď musí kvůli rizikovému těhotenství ležet, a tak do obchodu jezdí výhradně zeť.

A právě v tom je problém. Božena vždycky dá Alešovi obnos, který minimálně dvakrát překračuje cenu nákupu. Jenže zeť jí nikdy nic nevrátí s tím, že všechno podražilo a jemu to vyšlo tak tak. Když po něm Božena chce účtenku, nikdy ji u sebe nemá. Staré paní je celá situace nepříjemná, ale netuší, jak ji řešit. Dcera se totiž bojí o miminko a Božena jí nechce svým podezřením přidělávat starosti.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Milá Boženko, chápu, že nechcete svojí dceři přitěžovat, ale na druhou stranu, nemá právo vědět, kdo je otec jejího dítěte a jak se chová? Není horší ji nechávat v nevědomosti? Pokud se zeť opravdu dopouští jednání, které popisujete, tak je to jednání úmyslné a také trestné. Opravdu se nebojíte o dceru a vnouče, co by mohlo následovat, pokud se to nebude hned řešit? Teď bere peníze vám, komu příště? Dcera to zvládne, důvěřujte jí, svoje obavy jí svěřte.

Doporučuji také se podívat na internet a objednávat jídlo s dovozem, dnes je rozvážkových služeb několik a zajíždějí opravdu do každé vesnice i kouta ve městě. Budete mít naprostý přehled o výdajích a ještě vám nákup vynesou. A vy budete zcela samostatná.

Boženko, máte nějaké kamarádky? To, že chodíte pomalu, přece vůbec nevadí, máme tu jaro, a co kdybyste si vyšla s kamarádkou na nákup v rámci procházky? Spojila byste tak příjemné s užitečným.

Dceru v nevědomosti určitě nenechávejte. I vy byste na jejím místě jistě ráda věděla, co máte doma za muže. Držím vám pěsti!

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články