PORADNA: Jak překonat dětský strach z ošetření u zubaře? Přesný návod prozradila psycholožka Samsonová

PORADNA: Jak překonat dětský strach z ošetření u zubaře? Přesný návod prozradila psycholožka Samsonová
Zdroj: Freepik

Blíží se návštěva zubaře, při níž mají vašemu potomkovi ošetřit kaz, a vy už se teď děsíte, jak to zase dopadne. Vaše dítě má totiž z lékařů i zákroků strach a odmítá spolupracovat. Jak nejlépe dítě připravit na ošetření, prozradila zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 17. 08. 2021 12:00

Dětský strach z lékařského zákroku je věc poměrně častá a vypořádat se s ním není jednoduché. I když se dítě snažíte přesvědčit, že o nic nejde, obavy jsou kolikrát silnější. Co vše můžeme udělat pro to, aby se dítě tolik nebálo a ošetření zvládlo k všeobecné spokojenosti?

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Zkusme se na to podívat z trochu jiného úhlu – kdy máme strach a co to vlastně strach je? Strach je obava z neznámého, kdy nevíme co čekat, zda nám nehrozí něco špatného, a tak je zcela logické, že náš mozek neznámou situaci vyhodnotí jako hrozbu = strach. Jde o zcela přirozenou autoimunitní reakci našeho těla. Pokud bychom ji neměli, byli bychom nemocní. Pokud má dítě strach ze zákroku, je to v pořádku. Znamená to, že jeho autoimunitní systémy fungují tak, jak mají.

Jak s tím pracovat? Čím podrobněji dítěti vysvětlíte, co ho u zubaře čeká, tím lépe bude reagovat. Vysvětlení samozřejmě přizpůsobíme věku potomka. Například pro čtyřleté dítě si umím představit následující vysvětlení - ukažte mu v zrcátku zubní kaz, samo přeci vidí tu tečku v zubu. Proberte s ním, že jste zřejmě udělali nějakou chybu při čištění zubů, asi se čistilo málo, a tak se zub zkazil.

Nechte dítě, ať si vyzkouší, že kaz nejde „vyčistit“ kartáčkem, ale že paní doktorka/pan doktor má speciální vrtačku, kterou ten kaz vyžene z pusy ven, postraší ho a on uteče. V zoubku pak zůstane malá dírka, kterou paní doktorka/pan doktor zadělá, aby se tam ten kaz už nemohl vrátit.

Ukažte dítěti plombu u sebe v puse. Vysvětlete, že i vy jste měli kaz, že jeho odehnání trvá chvilku a čím dříve se kaz vyžene, tím menší dírku v zubu udělá. Klidně pak můžete trénovat vrtání „nanečisto“. Formou hry si vzájemně opravujte zoubky, opravte zoubky plyšákovi či panence. Z návštěvy zubaře a vrtání tak dítěti uděláte „známou věc“. Strach odezní a dítě bude spolupracovat.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články