Když máte zdravotní pojištění, u doktora nic neplatíte – nebo snad ne?

Když máte zdravotní pojištění, u doktora nic neplatíte – nebo snad ne?
Zdroj: Pexels

Člověk by si myslel, že když pravidelně platí zdravotní pojištění, za svou zdravotní péči už nemusí platit ani korunu. V mnoha případech je to samozřejmě pravda, nicméně nelze se na to spoléhat úplně vždy.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 26. 06. 2021 08:30

Samozřejmě na tom nejsme jako jiné země, kde si většinu zdravotních úkonů lidé platí zcela sami. Existují však některé výjimky, se kterými je třeba počítat a být na ně připraven.

Zdravotní pojištění v kostce

Každý člověk s trvalým pobytem v Česku si ze zákona musí platit zdravotní pojištění. Zaměstnancům se strhává z platu, podnikatelé ho hradí sami, stejně tak jako nezaměstnané osoby, které nejsou přihlášené na úřadě práce. Za děti, studenty, osoby na ÚP a ženy na mateřské či rodičovské dovolené pojištění hradí stát.

Vybraná pojišťovna pak platí potřebné zdravotní úkony přímo lékařům, kteří je provádějí. Než si povíme, na co vám pojišťovna nepřispěje, pojďme se podívat na to, v jakých ohledech se na ni můžete spolehnout. V souladu s §13, odstavci 2 a 3 zákona o veřejném zdravotním pojištění, vám pojišťovna zajistí:

● ústavní a ambulantní léčebnou péči,

● pohotovostní a záchrannou službu,

● preventivní a dispenzární péči,

● závodní preventivní péči,

● péči související s těhotenstvím a porodem dítěte,

● přepravu nemocných a náhradu cestovních nákladů,

● lázeňskou péči a péči v odborných dětských léčebnách a ozdravovnách,

● náklady spojené s odběrem tkání či orgánů určených k transplantaci a manipulací s nimi,

● převoz odebraných tkání,

● přepravu žijícího či zemřelého dárce do místa odběru a z něj, stejně tak jako do místa poskytnutí zdravotní péče související s odběrem a úhradu cestovních nákladů,

● poskytnutí léčivých přípravků, prostředků zdravotnické techniky a stomatologických výrobků,

● přepravu, prohlídku a pitvu zemřelého pojištěnce,

● posudkovou činnost.

Položek je opravdu spousta a pro člověka může být tento sáhodlouhý seznam matoucí. Dalo by se však zjednodušeně říct, že běžné prohlídky u obvodního lékaře i případných specialistů budete mít vždy pokryté, stejně tak jako například převoz záchrannou službou či lékařskou asistenci při porodu.

V případě, že vám lékař na vaše onemocnění předepíše rehabilitace či pobyt v lázních, za využité procedury byste rovněž neměli nic platit – stravu a ubytování si však musíte hradit sami, často ale dostanete výhodnější sazbu.

Na zuby si musíte našetřit

Hlavní složkou zdravotní péče, na kterou vám klasické zákonné pojištění nebude stačit, je péče o zuby – tedy alespoň pokud se o ně chcete starat skutečně pečlivě.

Základní půlroční preventivní prohlídky jsou v ceně včetně klasických rentgenů, stejně tak vám pojišťovna hradí extrakci zubů a v případě opravy kazu také amalgámové plomby a lokální anestezii.

Pokud však máte zájem o bílé výplně, korunky nebo potřebujete komplikovanější zákroky, musíte počítat s tím, že i u státního zubaře necháte část své výplaty. Totéž platí i pro ortodontickou péči nebo zubní náhrady.

Většina pojišťoven vám nepřispěje ani na pravidelnou návštěvu dentální hygieny, a pokud ano, tak vám příspěvek vyplatí na vaši žádost a ve většině případů ho nepokryje v plné výši.

Což o to, pokud máte před sebou plánovaný zákrok, informujete se o přibližné ceně předem a budete s tímto výdajem počítat. Nicméně v případě, že vás trápí silná bolest a zastihnete zubaře dříve, může to váš rozpočet celkem ohrozit.

Pokud nemáte připravené vlastní prostředky, může vám pomoci úvěr. Spousta společností nabízí zcela novým klientům půjčky bez úroku, což znamená, že zbytečně nepřeplatíte a svou situaci finančně zvládnete do další výplaty.

Alternativní procedury jedině z vlastní kapsy

Pojišťovny většinou plně nespolupracují ani se soukromými klinikami a lékaři, což mohou být kromě zubařů například dietologové, plastičtí chirurgové, dermatologové, fyzioterapeuti a podobní specialisté.

Žádná kompenzace vás nečeká ani v případě, že se své potíže rozhodnete řešit prostřednictvím alternativní medicíny – například akupunkturou, reflexními masážemi, akupresurou či jinými formami terapie. Na takové procedury si musíte našetřit sami.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články