PORADNA: Chci vést své dítě genderově neutrálně. Jak bezpohlavní výchovu vnímá zkušená psycholožka?

PORADNA: Chci vést své dítě genderově neutrálně. Jak bezpohlavní výchovu vnímá zkušená psycholožka?
Zdroj: se souhlasem Sylvie Mobagi

Mezi moderními výchovnými trendy najdeme spoustu zvláštností. Patří mezi ně i takzvaná bezpohlavní výchova. Pochází z USA a v jejím duchu rodič vede dítě tak, aby si samo mohlo zvolit, s jakým pohlavím se bude identifikovat. Co o tomto trendu říká zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Tereza Švandová
Tereza Švandová 10. 08. 2021 12:00

Kluci nepláčou, chovej se jako dáma, holky takhle nemluví. To jsou věty, které od rodiče vyznávajícího genderově neutrální výchovu určitě neuslyšíte.

Takový rodič bourá stereotypy a dává svému dítěti na výběr, čemu se bude věnovat, jak se bude chovat a co si bude oblékat bez ohledu na to, co má mezi nohama. Dítě si pak samo může zvolit, se kterým pohlavím se bude identifikovat.

Mezi vyznavače bezpohlavní výchovy patří například zpěvačka Gwen Stefani, herečky Tori Spelling, Angelina Jolie a Megan Fox či zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg.

Pokud tento směr oslovil i vás a zvažujete, zda svého potomka vést v duchu absolutní genderové svobody, pak čtěte dál.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Bezpohlavní výchova je poměrně nová záležitost. V tuto chvíli odhadovat, co to s dítětem udělá do jeho dospělého života, lze jen opravdu těžko. Já patřím do skupiny spíše těch „konzervativních“ lidí, kteří se raději drží ověřeného, a hlavně lety prověřeného postupu.

V mnoha studiích bylo opakovaně prokázáno, že pakliže rodiče nabízejí svému dítěti „něco“, tak mu to samozřejmě „podsouvají“, respektive budují v dítěti vzorce chování, které to dané dítě následuje.

Co přesně dělají rodiče, kteří chtějí vychovávat „bezpohlavně“? Co konkrétně vysílají k dítěti, co mu předvádějí, co ho učí? Myslím, že vychovávat bezpohlavně může mít zásadní důsledky na psychický vývoj dítěte, na jeho sexuální zrání.

Jak vysoké je procento těch, kteří jsou opravdu zdravotně a psychicky nastaveni tak, že jsou v „cizím těle“? Kolik je reálně těch, kteří potřebují změnu pohlaví? Kladu si otázku, zda je opravdu nutné přistupovat k těmto novodobým trendům, a vlastně tak ve většině případů dělat dětem v hlavně „maglajz“? Určitě lobbuji za to nechat děti dětmi.

Podpořme to, co je baví, co mají rády. Jako rodiče velmi rychle – již v mladším předškolním věku - musíte poznat, zda se dítě identifikuje s ostatními děvčaty či chlapci, jaké má zájmy, jak mluví, chodí, co ho zajímá. Prosím všechny rodiče, ať zváží, zda je opravdu nutné a nezbytné mít zato, že zrovna jejich dítě by mělo zájem být bezpohlavní, zda mu tím nepřidělají do budoucna více starostí než radostí.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články