PORADNA: Tříleté dítě se v obchodě vzteká, že chce hračku. Jak správně situaci řešit, radí zkušená psycholožka

PORADNA: Tříleté dítě se v obchodě vzteká, že chce hračku. Jak správně situaci řešit, radí zkušená psycholožka
Zdroj: Pixabay

Období vzdoru je pro mnohé rodiče strašákem. Kolem tří let věku se dosud miloučká ratolest změní v človíčka, který si vydobývá své místo na slunci a své zájmy prosazuje velmi nervydrásajícím způsobem. Jak si poradit s dětským vztekem, prozradila zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 27. 07. 2021 12:00

Záchvaty vzteku jsou nepříjemné zejména na veřejnosti. Dítě chce třeba koupit v obchodě čokoládu nebo hračku a když mu to rodič nedovolí, následuje scéna, která se jen obtížně zvládá. Jak v takovém případě postupovat? A jak záchvatům vzteku předcházet?

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Přiznám se, že jsem velkou odpůrkyní „škatulkování“ a tedy ani škatulkování do „období vzdoru“ nepodporuji. Co to vlastně je období vzdoru? Kdo ho vymyslel a proč? Jak ho poznáte? Od kdy do kdy trvá? Tak, snad jsem i vás dostala trošku „na vážky“ s tím „škatulkováním“.

Děti jsou děti a je naprosto normální, že zkoumají své meze, snaží se posouvat hranice a hledají, co jim projde. Jde o přirozený pud, který jim zajišťuje přežití a zároveň si tím vydobývají své místo „v tlupě“.

Ano, rodina je „tlupa“, a tak když jde dítě s rodiči či někým jiným na nákup, tak začne dřív nebo později zkoušet, co mu projde. A tady máte i odpověď na váš dotaz. Je jen na rodičích, co si dítě dovolí a jak často a jak dlouho to bude zkoušet. Nejsem zastáncem bití ani ničeho podobného, ale rodič je „šéf“ a dítě není „malý dospělý“.

S dítětem je fajn mluvit, dát mu pravidla, která se dodržují. Například když jdeme do obchodu, může si vybrat věc do 15 korun. Zároveň tím dítě učíme znát hodnotu peněz. Můžeme mu napsat na papírek částky od jedné koruny do patnácti korun a ať si samo kontroluje, co vše může do tohoto limitu mít. Zároveň se učí číslice, logickému myšlení a hospodaření s penězi.

Pokud dítě dostane v obchodě záchvat, tak ho upozorněte na to, že takto se v obchodě nechová, a pokud nepřestane, budete muset ihned odejít. Pakliže dítě nepřestane ani tak, nedá se nic dělat, odcházíte pryč. Můžete to zase zkusit další den. Pamatujte, ten, kdo určuje pravidla hry, jste vy, ne dítě.

Jak pracovat se vztekem dítěte? Zamyslete se nad tím, proč se vzteká. Co se mu stalo? Má nějaký problém, který nám dospělým může přijít malicherný, ale pro dítě je důležitý? Nikdo se nevzteká jen tak. A opět se vracíme k „nastavení hranic“. Vy jako rodiče jste šéf, který říká, co bude jak probíhat a proč.

Tedy pokud dítěti vysvětlíte co a jak chcete, proč by se vztekalo? Když už je ve vzteku, nejlepší je se zeptat, co se stalo. Že mu nerozumíte, když křičí, a ať vám v klidu řekne, co se děje a jak mu můžete pomoci.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články