PORADNA: Dítě se vzteká a dostává amok v obchodě? Klíčové rady psychoterapeutky Samsonové

PORADNA: Dítě se vzteká a dostává amok v obchodě? Klíčové rady psychoterapeutky Samsonové
Zdroj: Freepik.com

Když se vaše malé dítě dostane do období vzdoru, je to náročné pro obě strany. Jak by se měl rodič zachovat a dostat situaci pod kontrolu? Takový problém řeší paní Anna, která nám napsala do poradny.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 02. 02. 2021 12:00

Mezi druhým a pátým rokem dítě hledá svou osobnost. Vše by chtělo provádět samo a o pomoc druhých nestojí. Právě tady se objevuje často období vzdoru. Jak ho zvládnout?

Dotaz z poradny: Dítě se vzteká a vzdoruje

Moje čtyřleté dítě se začalo vztekat a doslova vše odmítat. Děláme vše stejně jako dříve, ale syn vzdoruje. Nechová se tak pouze doma, bohužel i na veřejnosti. Co se dá dělat pro to, aby se vrátil opět do starých kolejí a byl opět ten hodný a prima kluk?

Odpovídá psychoterapeutka Sylvie Samsonová: Hezký den, pokud uvádíte, že syn se dříve takto nechoval a najednou začal, možností je několik. Mezi nejčastější příčiny patří „něco“, kvůli čemu na něj máte méně času, nebo alespoň on to tak cítí, a to, jak se chová, je jakýmsi „voláním o pomoc = o pozornost“.

Zkuste se zamyslet, co by mohlo být příčinou, třeba vás něco napadne. Určitě doporučuji využít nějakou vhodnou chvilku, kdy budete doma v klidu, a zkusit si se synem popovídat o tom, jestli mu něco vadí, že vás tak zlobí. Řekla bych mu, že ví, že toto jeho chování se mi nelíbí, a mrzí mě, když se tak chová, a že bych ráda věděla, jestli je něco, co ho štve a co mohu změnit, abychom spolu zase vycházeli hezky. Také bych mu řekla, že pokud se mu něco nelíbí, tak si to můžete říct v klidu, tak jako vy teď mluvíte s ním. Tedy mu dáte „návod“, jak se chovat, pokud ho něco štve. Ve čtyřech letech to může a nemusí umět přesně specifikovat, nebrala bych to tedy tak, že mi to říct nechce, ale že to možná prostě ještě neumí.

Dotaz z poradny: Dítě má amok v obchodě

Paní Anna řeší ještě tento problém. Jak se zachovat, když ho popadne amok třeba v obchodě, kde si řevem doslova vynucuje všechno, co ho zaujme?

Odpovídá psychoterapeutka Sylvie Samsonová: Určitě bych mu vysvětlila, že se mi to chování nelíbí, a pokud ho bude opakovat, budete muset z obchodu odejít hned, nic nekoupíte, protože v obchodě se takto nikdo chovat nesmí. Musíte být připraveni na to, že to syn možná zkusí, pak musíte položit košík či nechat vozík vozíkem, popadnout syna a odejít z obchodu a již se tam ten den nevrátit. Určitě bych se nebála, že to bude nutné maximálně 2x, pak to dělat přestane. Nejzásadnější je však na celé věci najít příčinu – proč to dělá, buď vám to řekne, nebo to opravdu ještě neumí vysvětlit, pak je to na vás a vašem pozorování. Určitě na to brzy přijdete a vysvětlíte si to.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články