Skutečný život Růžového pantera: Peter Sellers byl podivín nejen na plátně, trpěl velmi bizarní fobií

Skutečný život Růžového pantera: Peter Sellers byl podivín nejen na plátně, trpěl velmi bizarní fobií
Zdroj: Prima Max
Návrat Růžového pantera je další díl z úspěšné filmové série s inspektorem Clouseauem v podání Petera Sellerse.Oficiální trailer k filmu se skládal z nepoužitých záběrů, což mu přidalo na zajímavosti.Návrat Růžového pantera je prvním filmem, v němž Peter Sellers použil francouzský akcent.Původně měl ze scénáře vzniknout seriál. Nápad na další celovečerní film přišel až o něco později.+ 2 fotky+ 3 fotky

Peter Sellers alias inspektor Clouseau z filmové série o Růžovém panterovi byl stejný podivín jako jeho postava. Častokrát třeba hovořil s Bohem, který mu měl radit, jak správně hrát. Nesnášel také určité barvy. Když je na někom viděl, začal bezmyšlenkovitě panikařit.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 01. 2021 16:00

Růžový panter je znovu odcizen! I když si všichni mysleli, že mu v muzeu Lugašského království nic nehrozí, byl to omyl. Zloděj musel být vskutku mistrem ve svém oboru. Nejen jemu, ale i největšímu diamantu na světě už je však na stopě inspektor Clouseau. Na film Návrat růžového pantera z roku 1975 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max.

Právě jsem mluvil s Bohem!

I v komedii ze série Růžový panter můžete narazit na scénu, se kterou si nevíte rady a místo pobavení vyvolává spíše trápení. Zkouší se celý den a pořád to není ono. Slavný Peter Sellers by o tom jistě mohl vypravovat, kdyby ještě žil. Nemluvě o tom, že ho poctila opravdu zajímavá návštěva. Růžový panter měl zřejmě fanoušky na těch nejvyšších místech.

„Právě jsem mluvil s Bohem,” křičel Sellers o půlnoci do telefonu na režiséra Blakea Edwardse. Bůh mu prý zjevil, jakým stylem má hrát. Když na druhý den předvedl, jak by se měl inspektor Clouseau chovat po božské intervenci, vzal si ho Edwards stranou a zasyčel mu do ucha: Příště mu řekni, ať si raději hledí svýho!”

Barvy smrti

Petr Sellers byl v mnoha ohledech možná ještě větší podivín než jeho filmové postavy. Jako čert kříže se totiž bál některých barev. Rozrušovaly ho a měl z nich divný pocit. Kupříkladu zelená. Nikdy ji nenosil a také trval na tom, že ji na sobě nesmí mít ani jiný herec. Úplně nejhorší byla ale nachová. Fobii z této barvy na něj přenesl režisér Vittorio De Sica, s nímž Sellers natočil méně známou komedii Hon na liškuKdyž si jednoho dne na plac vzala členka štábu oblečení přesně této barvy, De Sicu popadl amok a začal vykřikovat, že nachová je barva smrti.

Posedlost barvami se u Sellerse později ještě zhoršila. Pokud měly třeba stěny hotelového pokoje nevyhovující odstín, musel se přestěhovat. Nejvíce si s ním užili novináři, kteří museli vždy najít odpovídající prostory. Pokud ne, mohli na jakýkoli rozhovor rovnou zapomenout.

15 infarktů

Život herce Petera Sellerse ukončil v roce 1980 masivní infarkt. Nebyl to ale jeho první, nýbrž patnáctý. Neuvěřitelných třináct jich dostal v roce 1964 během natáčení filmu Líbej mne, hlupáčku, které ani nedokončil a byl přeobsazen. K problémům se srdcem tehdy docházelo opakovaně během několika dní. V jednu chvíli byl dokonce po dobu devadesáti vteřin prohlášen za mrtvého. Nakonec se mu ale podařilo vrátit mezi živé. Po čtrnáctém infarktu dostal v roce 1977 kardiostimulátor, ale život mu prodloužil jen o tři roky.

Zdroj informací:

Wikipedia.cz: Návrat Růžového pantera

Prima Max: Návrat Růžového pantera

Mentalfloss.com: Peter Sellers

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články