Krásné rakouské město Hallstatt ničí fanoušci filmu Ledové království

Krásné rakouské město Hallstatt ničí fanoušci filmu Ledové království
Zdroj: Österreich Werbung, Photographer Pigneter
Hallstatt je rakouské městečko ležící v Solné komoře. Patří ke světovému dědictví UNESCO.Po premiéře filmu Ledové království II v listopadu 2019 však Hallstatt začal trpět obrovským přílivem fanoušků.Ikonický pohled na městečko Hallstatt, ve kterém se nachází unikátní kostnice......lidem připomíná scény z animovaného fantasy filmu.+ 6 fotek+ 7 fotek

Fenomén s názvem Ledové království zasáhl miliony (nejen) dětských srdcí. Většina holčiček se touží stát princeznou Annou nebo Elsou, v obchodech můžete zakoupit stejně krásné princeznovské šaty, copánky a různé další doplňky, ale co takhle navštívit pravý Arendell, ve kterém se filmový děj odehrával? Předlohou tohoto pohádkového království se údajně stala rakouská obec Hallstatt.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 09. 01. 2020 10:19

Malebná obec Hallstatt (Halštat), která se nachází v jednom z nejnavštěvovanějších rakouských regionů zvaném Solná komora, vypadá téměř jako z pohádky. Leží bezprostředně u Halštatského jezera a společně s pohořím Dachstein a Solnou komorou je zapsána ve světovém dědictví UNESCO.

Existuje i čínský Hallstatt

Nádherná víska, kterou obývá necelých tisíc obyvatel, se však nyní musí vypořádat s velkou popularitou, o kterou vlastně ani tolik nestála.

Od premiéry prvního dílu filmu Ledového království, které se objevilo na plátnech kin v roce 2013 počet turistů v Hallstattu výrazně vzrostl a po odvysílání druhého dílu v roce 2019 se čísla ještě zvýšila.

Toto pohádkové místo se navíc objevilo v jedné jihokorejské show, po jejímž zhlédnutí se jeden čínský magnát rozhodl repliku vesničky Hallstatt vybudovat v provincii Guangdong. Otevřena byla v roce 2012 a vyšla jej na 700 milionů liber.

Nemáme možnost je zastavit

Ale zpátky k Hallstattu. Zatímco v roce 2010 do tohoto malebného rakouského městečka přijelo necelých tři a půl tisíce turistických autobusů, tak v roce 2018 jich bylo už více než 19 tisíc. Dokonce se uvádí, že v místních úzkých uličkách prochází denně až deset tisíc návštěvníků – převážně z Číny, Japonska, Hongkongu a Jižní Koreje. Není divu, že se místní starosta Alexander Scheutz svěřil londýnskému deníku The Times s tím, že by v roce 2020 chtěl toto číslo alespoň o třetinu snížit.

Pro obyvatele Hallstattu je tato situace velmi těžká. Mnozí z nich se najednou necítí jako doma, ale spíše jako by byli atrakcí v zábavním parku. Na začátku turistické vlny to sice pro městečko bylo výhodné po ekonomické stránce, malé podniky navíc mohly mít otevřeno celoročně, jenže postupem času se situace stala neúnosnou. Starosta sice chce omezit počet turistických autobusů, lidé však mohou cestovat i po své vlastní ose. „Nemáme možnost je zastavit,“ zoufá si.

V přiložené galerii můžete porovnat ikonické pohledy Hallstattu se snímky z Ledového království:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články