PORADNA: Čekám miminko a nechci, aby starší sourozenec žárlil. Jak to zařídit, poradila psycholožka Samsonová

PORADNA: Čekám miminko a nechci, aby starší sourozenec žárlil. Jak to zařídit, poradila psycholožka Samsonová
Zdroj: Freepik

Čekáte nový přírůstek do rodiny a chcete na něj staršího potomka připravit tak, abyste se vyhnuli sourozenecké žárlivosti? Pak vám přinášíme několik rad od zkušené psychoterapeutky Sylvie Samsonové, které vám určitě přijdou vhod!

Tereza Švandová
Tereza Švandová 03. 08. 2021 12:00

Příchod miminka do rodiny je stresující nejen pro rodiče, ale zejména pro staršího sourozence. Ten na rozdíl od nás situaci tak dobře nerozumí a často se stává, že na "vetřelce" začne žárlit. Nechápe, proč na něj hlavně máma nemá najednou tolik času a vše se točí téměř výhradně kolem miminka. A proč mu to batole bere hračky, které jsou přece jeho.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Každý rodič zná svoje děti nejlépe, ví tedy, jak mu nejlépe vysvětlit, že bude mít sourozence. Za sebe určitě doporučuji s dítětem hodně mluvit o tom, že mamince roste bříško, protože v něm vyrůstá sourozenec. A určitě zmiňovat, že vaše první dítko také vyrůstalo v bříšku.

Ukažte dítěti fotky maminčina bříška, když čekala prvorozeného. Určitě se společně podívejte i ultrazvuky a prohlížejte si fotky, když byl prvorozený miminko. Děti mají toto rády. Jednak si tím ověřují svoji identitu, tzv. se „ukotvují“, a zároveň se tím naladí na to, že nový člen rodiny bude miminko, které zpočátku jen spinká, a teprve postupně jej budeme učit vše, co už sourozenec umí.

Pokud už nastala situace, že děti na sebe žárlí, opět doporučuji totéž – komunikovat. Veškerá nedorozumění světa, ať už probíhají v jakémkoliv věku, pramení z nepochopení „něčeho“. S nově narozeným miminkem přichází nejčastěji situace, že maminka je natolik vytížená novorozencem (a taky utahaná), že má velmi málo času na první dítě, což by časem vyvolalo žárlivost u každého.

Určitě popřemýšlejte, jak chod domácnosti zabezpečit tak, aby i maminka měla denně nějaký časový prostor na to být jen s prvorozeným a hrát si s ním. Staršímu z dětí určitě připomínejte tak, jak popisuji výše, jak i ono bylo malé a vše se učilo.

Co se týče hraček, je fajn mít doma nějaký řád. Jsou hračky, které menší dítě těm starším brát nemůže – zejména proto, že nejsou určené pro jeho věk, mohlo by si třeba ublížit nebo hračku poškodit, což je samozřejmě problém hlavně pro starší dítě, které by se následně cítilo smutné.

Pokud doma nastavíte řád, přijde méně neshod. Každý v rodině má svoje práva i povinnosti. A i velmi malé děti pochopí, že na určité věci se nesahá. Pravidla jsou důležitá nejen pro kooperaci mezi dětmi, ale také nám rodičům dost ulehčí život. Nemusíme řešit tolik dohadů mezi dětmi a i nás samé ta pravidla „hlídají“, abychom některému z dětí nenadržovali.

Spoléhejte na svoji intuici, jste milující rodiče, a tak dříve či později svým přístupem „nakazíte“ i svoje děti, protože děti jsou naším zrcadlem. A pamatujte, žádný učený z nebe nespadl, každý děláme někdy něco ne úplně povedeně, ale jsme to my a děláme to tak, jak umíme.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články