PORADNA: Manžel se mnou nechce nikam jezdit. Co jako jediné pomůže, radí psycholožka Samsonová

PORADNA: Manžel se mnou nechce nikam jezdit. Co jako jediné pomůže, radí psycholožka Samsonová
Zdroj: Freepik

Léto se pomalu chýlí ke konci a vy jste si uvědomila, že jste většinu slunečných dní strávila doma. A co hůř, nedobrovolně. Váš manžel totiž cestování příliš nefandí a nejlépe je mu doma u televize nebo na zahrádce. Dá se s tím pro příště něco udělat? Odpověď nabízí zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 19. 08. 2021 12:00

Stává se to poměrně často. Zatímco jeden z partnerů považuje za ideální léto strávené odpočinkem ve známém prostředí, další by nejkrásnější dny roku nejraději procestoval a objevoval nové. Najít kompromis je v tomto případě velmi obtížné. Jak přesvědčit "líného" partnera, aby s vámi občas někam vyrazil?

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Začala bych tím, že bych partnera nepřesvědčovala. Je to stejné, jako by partner chtěl přesvědčit vás, že jeho představa trávení volného času je ta lepší. Partnerství je o kompromisech, o přizpůsobení se druhému. Nevím, zda se u partnera objevilo takové jednání náhle, nebo jde o jeho postoj k životu a tuto strategii trávení léta praktikuje už roky.

Pokud by to byl jeho styl života a takto léto trávil již déle, nebude snadné jej přimět k tomu, aby vyzkoušel změnu. Pokud jde o momentální stav, tak určitě doporučuji s partnerem hovořit o dané věci. Říci mu, že respektujete jeho přání, ale že jste pár, rodina a že tedy čekáte, že i on bude respektovat vás. Že máte obavy z toho, že pokud začnete jezdit na dovolené a výlety sama, s přáteli, s dětmi, tak se časem odcizíte. Zároveň ho ubezpečte, že právě toto nechcete.

Ujistěte partnera o své lásce k němu a že vám záleží na tom, abyste spolu trávili čas. V postoji partnera jistě bude hrát roli „něco“. Může to být momentální vyhoření v práci, stereotyp, ale také to může být případ, kdy si našel jinou partnerku. Bez komunikace to nepůjde vyřešit.

Ptejte se partnera, co by mu pomohlo, co by potřeboval, zda pro změnu situace můžete něco udělat vy a pokud ano, tak co. Každý z nás se někdy může dostat do stavu „přetížení“, stavu, kdy na nás najednou všechno „padne“ a my se cítíme, jako bychom běhali v kruhu.

Pokud partner nechce mluvit s vámi, bude mluvit s někým dalším? Koučem, psychologem, partnerským poradcem? Pokud byste situaci neřešili, tak se bude prohlubovat partnerská propast. Určitě to nevzdávejte, řešení najdete brzy.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články