Zvrhlý experiment psychologa Helmuta Kentlera: Jeho dětské oběti čelily znásilňování, prý jim mělo prospět

Zvrhlý experiment psychologa Helmuta Kentlera: Jeho dětské oběti čelily znásilňování, prý jim mělo prospět
Zdroj: Pixabay

V roce 2017 narazil Němec Marco na novinový článek s fotografií muže, kterého si dobře pamatoval z dětství. Poznal ho podle velmi úzkých rtů, jež ho vždy odpuzovaly. Článek označoval onoho muže za váženého psychologa Helmuta Kentlera, který ve druhé polovině dvacátého století vedl experiment schválený a financovaný německou vládou. Jen Marco a několik málo "vyvolených" vědělo, o jak nepochopitelnou a zvrácenou věc šlo.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 08. 2021 14:00

Kdyby Helmut Kentler vyhledal před svým experimentem odbornou psychiatrickou pomoc, nezničil by tolik dětských životů. Neboť jen skutečně chorá mysl dokáže pod záminkou pokusu umístit dítě bez domova k pedofilním pěstounům. Tímto peklem si musel projít i Marco.

Marco byl vystaven bití a znásilňování

Marco byl jedním ze zanedbaných dětí, které putovaly k pedofilním pěstounům. Psycholog Kentler totiž dospěl k závěru, že opuštěným dětem bude u těchto lidí mnohem lépe než v dětském domově, potažmo v ústavní péči. Neposlušné a slaboduché děti měly podle něj mít ze sexuální pozornosti dospělých dokonce prospěch. Pedofilie podle Kentlera představovala v těchto případech jednoznačně pozitivní aspekt.

Marco to ale viděl jinak. Během pobytu u inženýra Fritze Henkela byl opakovaně vystavován bití a znásilňování. To v něm vyvolalo silnou emoční otupělost. Jak sám řekl pro web Newyorker, kdyby někdo před ním umíral, pomohl by mu, ale zůstal by přitom pravděpodobně ledově klidný.

Se svým příběhem se rozhodl svěřit

Ač už se ze čtyřiatřicetiletého Marka stal otec, je stále nezaměstnaný. Na dětství vzpomíná jen velmi nerad a často má pocit, jako by kolem něj celý svět zešedivěl. Kromě depresí trpí také úzkostnými stavy. Když se jednou jedinkrát pokoušel o práci poštovního doručovatele, narazil na muže, který se usmíval stejným způsobem jako jeho pěstoun. To ho okamžitě donutilo dát výpověď.

Několik měsíců poté, co si v novinách přečetl článek o Kentlerovi, se Marco rozhodl, že se se svým příběhem svěří jeho autorce Terese Nentwig. Té také prozradil, že s Henkelem žil až do roku 2003, tedy do svých jednadvaceti let. To byl pro Teresu velký šok. Byla totiž přesvědčena o tom, že Kentlerův experiment skončil v osmdesátých letech. O něco později se Marco rozhodl zavolat Svenovi, se kterým u pěstouna bydlel dlouhých třináct let. Když mu řekl, že byli oba součástí těžko pochopitelného pokusu, Sven tomu odmítl uvěřit.

Kentler do smrti vystupoval jako obhájce pedofilů

Henkel si své zvrácené choutky velmi rád natáčel na video. Oba chlapce se zároveň snažil co nejvíce izolovat od okolí. Chtěl, aby na něm byli závislí. Později k nim přibyl ještě Sascha, který však zemřel na zápal plic. Pěstoun jej totiž odmítl vzít k lékaři.

Kentler byl až do své smrti v roce 2008 považován za jakéhosi průkopníka ve svém oboru. Často také vystupoval v roli obhájce pedofilů. Tvrdil, že by měl být sexuální styk mezi dítětem a dospělým zlegalizován. Dospívající dívku nebo chlapce údajně mnohem více poznamená trestní stíhání pedofila než zneužívání. Marco a Sven na to ale bezpochyby mají jiný názor...

They also wrote about it in 2020 in Italy @Corriere https://t.co/eSTlPhDtUP

Zdroje informací:

Wikepedia.org: Kentler experiment

Newyorker.com: The German Experiment That Placed Foster Children With Pedophiles

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články