Česká Alžběta Báthory: Kateřina z Komárova stahovala služebnictvo z kůže a do ran sypala sůl

Česká Alžběta Báthory: Kateřina z Komárova stahovala služebnictvo z kůže a do ran sypala sůl
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Pokud bychom hledali český ekvivalent neblaze proslulé Alžběty Báthory, byla by Kateřina z Komárova asi naší úplně první volbou. I ona byla známá tím, že se svým služebnictvem neměla slitování. Její mučení a brutální vraždy ji dovedly až před soud.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 03. 2021 17:00

Kateřina z Komárova, později Bechyňová z Lažan, byla česká šlechtična a sériová vražedkyně, která žila na přelomu 15. a 16. století. Svým poddaným ukládala nepřiměřeně tvrdé tresty, jež častokrát končily smrtí. Ti, kteří přežili, si odnesli celoživotní následky.

Nepředstavitelná krutost

Děsivé skutky Kateřiny se dochovaly jen díky dobovým soudním spisům. Ty uvádějí, že se na své čeledi měla dopouštět mnoha krutostí. Stahovala kousky kůže ze zad, sypala sůl do ran, bila, bičovala, polévala vroucím olejem či dřela do krve železným kartáčem...

Své činy se přitom nesnažila nijak zakrýt. Její „otupělost” a lhostejnost vůči osudu druhých možná vycházela ze znásilnění, kterého se měl na ní v dětství dopustit jeden bohatý šlechtic. Jiné prameny zase uvádějí, že za to mohlo nešťastné manželství, či, dle názoru psychologa Ondřeje Trojana, sadistická deviace.

Kronikářova provokace

Jako první upozornil na Kateřininy nekalé praktiky autor známé Kroniky české Václav Hájek z Libočan. Se svým podezřením zamířil přímo k jejímu manželovi Janu Bechyňovi, který to ale vzal jako nemístnou provokaci. Oba pánové se zrovna nemuseli a Bechyně podal na Hájka žalobu. Soudu tehdy předsedal Vojtěch z Pernštejna, který v roce 1533 nařídil prozkoumat, jak to v Pičíně, kde Kateřina se svým mužem žila, doopravdy vypadá.

Nic kloudného se samozřejmě nedozvěděl. Poddaní byli strachy bez sebe. Promluvit se odvážil až jeden muž z Prahy a vypověděl, jak Kateřina umučila jeho příbuzného. To dodalo odvahu i jejímu služebnictvu, které následně změnilo své výpovědi. Pro krutou šlechtičnu to byla konečná. Přiznala se k 14 vraždám, je však možné, že jich spáchala až třicet.

Stáhla ho s sebou do pekla?

Kateřina byla za své činy odsouzena k vězení ve věži Mihulce (Prašná věž), šlo vlastně o obdobu trestu v hladomorně. Zemřela 15. března 1534 a pouhé dva dny po ní skonal také soudce Vojtěch z Pernštejna. Poddaní si tehdy mezi sebou šuškali, že ho ze msty stáhla s sebou do pekla.

Jan Bechyně vyšel z celé záležitosti bez úhony. Stal se nejvyšším zemským písařem a na tomto postu setrval až do své smrti v roce 1547.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Kateřina z Komárova

Česká televize: Bílá místa: Česká Čachtická paní?

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články