Moosham, nejstrašidelnější hrad Rakouska: Děly se tu věci podivné i na čarodějnické procesy

Moosham, nejstrašidelnější hrad Rakouska: Děly se tu věci podivné i na čarodějnické procesy
Zdroj: Wikimedia Commons/Renedrivers, CC BY-SA 3.0 AT
Moosham byl původně římskou strážnicí. Na hrad byl přebudován až ve třináctém století.Ve středověku na něm probíhaly procesy s údajnými čarodějnicemi.Jejich duše teď bloumají hradem. Prý jich je rovná stovka.Na nádvoří se mají zjevovat tři stíny – dva bratři a nešťastná dívka, která se snažila zabránit krveprolití.+ 1 fotka+ 2 fotky

Nepatří sice mezi nejstrašidelnější hrady na světě, ale v Rakousku nepochybně hraje prim. Ten, kdo jej chce navštívit, by měl mít pro strach uděláno. Nadpřirozené jevy jsou zde údajně doslova na denním pořádku. V jeho zdech má přebývat až stovka duší umučených nešťastníků.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 02. 2021 17:00

Moosham je třetí největší hrad v Salcburku. Jeho vznik se datuje již do dob římského impéria. Původně sloužil jako strážnice, ve třináctém století byl přestavěn na hrad. Nyní svým návštěvníkům nabízí sběratelské předměty, originální původní mučírnu a ještě něco navíc...

Hon na čarodějnice

Moosham získal přezdívku Hrad čarodějnic právem. Ani jemu se totiž nevyhnula tato temná kapitola dějin. Mezi lety 1675 až 1689 zde probíhaly masové popravy. Celkem zde bylo mučeno a zabito víc než 130 lidí, a co je nejpodivnější, stovku z nich tvořili muži. To rozhodně nebylo obvyklé. Nejmladší oběti bylo 10 let, nejstarší 80. Po mučení byly obvykle sťaty nebo upáleny, často zaživa.

Kvůli křivdám páchaným na nevinných přebývá prý ve zdech Mooshamu až sto duší. Potvrzují to i zaměstnanci správy hradu a v žádném případě nemá jít o atrakci, která by měla přitáhnout další turisty.

Mnozí lidé zde prý pocítili nadpřirozené jevy na vlastní kůži. Kromě ozvěny kroků v prázdných místnostech je někdy zaskočí chladný dech někoho cizího na zátylku. V komnatě, která patřila hlavnímu trýzniteli mužů, žen a dětí obviněných z čarodějnictví, pociťují smutek a fyzickou bolest. Nejhorší je to však v samotné mučírně. Přítomnost negativních sil je zde prý více než zjevná. Mohou za to duše údajných čarodějnic a čarodějů, které doposud nenalezly klid?

Nešťastná láska

Obyčejně to bývá tak, že když se dva perou, třetí se směje. Ne ale na Mooshamu. Bylo nebylo, jednoho dne se hradní pán zamiloval do jedné dívky. Na tu si však myslel i jeho bratr. Byl z toho převeliký svár, neboť ani jeden z nich nechtěl ustoupit. A tak se oba bratři rozhodli, že srdce sličné panny vyhraje ten, kdo zvítězí v souboji. Dívka se snažila zabránit krveprolití, avšak když se mezi oba bratry postavila, přišla sama o život.

Od té doby se na nádvoří hradu zjevují tři mlhavé přízraky. Dva černé a jeden bílý. Dokud se oba bratři neusmíří, budou tam strašit. Pravda, nebo lež? Kdo ví. Některým návštěvníkům se prý na fotkách z hradu objevují červené skvrny jako od krve. Jen se tím moc nechlubí, neboť z těch obrázků jde strach...

Je libo vlkodlak?

Aby toho nebylo málo, Moosham nabízí i vlkodlaka. Ten se má toulat v okolních lesích a výt tak děsivě, až stydne v žilách krev. Pověst o této bestii se datuje do roku 1715, kdy začal v okolí umírat dobytek. Jenomže za roztrhanými hrdly ovcí a koz bylo něco jiného.

Oficiální verze hovořila o bratrech, kteří se měli upsat samotnému Ďáblu. Ten jim dal za odměnu schopnost měnit se na vlkodlaky. A právě oním hrůzostrašným vytím se měli svolávat dohromady. Realita však byla mnohem prozaičtější. Mrtvá zvířata měli na svědomí pytláci, kteří se oblékli do vlčích kůží. To je další důkaz toho, že fantazie nezná mezí.

Zdroje informací:

Schlossmoosham.at

Wikipedia.org: Moosham Castle

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články