Nejstrašidelnější hrad světa: Irský Leap zažil odporná jatka v kuchyni i ložnici

Nejstrašidelnější hrad světa: Irský Leap zažil odporná jatka v kuchyni i ložnici
Zdroj: Wikimedia Commons, Mike Searle, CC BY-SA 2.0
Irský hrad Leap je zřejmě nejděsivějším místem světa. Jeho hlavní atrakcí je takzvaný Elementál, který má místo očí dva hnijící důlky. Jde o bývalého pána hradu, jenž zemřel na lepru?Po chodbách bloudí také Červená dáma. Oběť znásilnění, která ze zoufalství usmrtila sebe i své dítě.Nechvalně proslulá hladomorna, na jejímž dně se nacházejí ostré hroty. Archeologové v ní nalezli až sto padesát koster.I přes snahu nového pána hradu zpěváka Seana Ryana je na hradě Leap pořád co opravovat.+ 1 fotka+ 2 fotky

Hrady byly odjakživa zdrojem různých pověstí. Pokud bychom měli vybrat ten úplně nejhorší, přísné požadavky by jistě splnil irský hrad Leap. Událo se na něm totiž tolik tragédií, že je plný negativní energie.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 01. 2021 17:00

Přesné datum zbudování hradu Leap není známo, ale předpokládá se, že byl postaven mezi 12. a 15. stoletím, přičemž se nejčastěji mluví o období kolem roku 1250. Současný majitel hradu hudebník Sean Ryan bydlí na Leapu od roku 1991. Nutno říci, že na něm odvedl kus práce. Rekonstrukce však budou probíhat ještě několik let. Určité části stavby jsou totiž v dezolátním stavu.

Brutální boj o moc

Hrad Leap vlastnilo hned několik rodů, ten nejhorší byl ale klan O’Carrolových. V roce 1532 vypukl v rodině boj o to, kdo se stane pánem nemovitosti. Rozhodovalo se mezi dvěma bratry – Teigem a Thaddeusem. Vítězství nakonec připadlo Teigovi. Nebylo však nikterak čestné. Svého bratra kněze Thaddeuse probodl mečem přímo na mši. Před zraky rodiny krví zbrotil kapli, v níž prý duše nešťastníka dodnes přebývá.

To ale nebyla jediná vražda. Za vlády Teiga zemřely desítky lidí, a kdo se mu znelíbil, skončil v hladomorně, jejíž dno bylo poseté ostrými hroty. Archeologické průzkumy v roce 1920 objevily zazděnou místnost, v níž je na hrotech asi sto padesát lidských koster. Tito lidé umírali pomalu a jejich trápení znásoboval fakt, že byli jenom kousek od kuchyně, a tak viděli a cítili všechna báječná jídla připravovaná pro majitele hradu. Není divu, že se Leap za ta staletí naplnil neuvěřitelnou dávkou negativní energie. Nemluvě už o tom, že byl patrně postaven na místě stavby, která měla obřadní funkci a datuje se nejméně do doby 500 let před naším letopočtem.

Hnijící vrah

Nejděsivějším přízrakem na hradě Leap má být bytost jménem Elementál. Traduje se, že jde o ducha samotného Teiga. Ten umřel na lepru, čemuž by odpovídal vzhled zjevení. Na vyzáblé tváří má místo očí jen dva hnijící důlky, navíc se z něj šíří pach síry a zkaženého masa. Jeho existenci nepotvrzují jen dobové dokumenty, ale i očití svědci. Třeba bývalá majitelka hradu – autorka románů Mildred Darby. Ta se prý během temného rituálu spojila s Elementálem, který jí položil ruce na ramena. Jeho kůže byla ve značném stádiu rozkladu a zarostlá špinavými chlupy. Šlo opravdu o bratrovraha Teiga?

Leap však nabízí ještě další ‚senzace‘. Třeba Červenou dámu, která běhá po studených chodbách s nožem v ruce. Má jít o ženu, kterou někdo z O’Carrolových unesl na hrad a znásilnil v jedné z ložnic. Zneuctěná matka pak zabila sebe i své dítě. Na točitých schodech se zase můžete minout s dvěma dívkami. Emily zemřela v jedenácti letech, když spadla z hradeb. Nešťastná příhoda se odehrává dodnes, dívka však těsně před zemí zmizí. Charlotte zase za sebou táhne zdeformované nohy. Snažila se totiž svou sestru zachránit, ale nedopadlo to dobře.

Věčná skvrna od krve

Pokud by vám při prohlídce hradu Leap zbývala ještě nějaká odvaha, můžete zamířit do komnaty s takzvanou vražednou dírou. Je v ní skvrna od krve, kterou nevyčistí ani ten nejlepší čisticí prostředek na světě. Badatelé jsou bezradní a neví se nejen to, odkdy se v této místnosti objevuje, ale ani kdo byl vrah a kdo oběť.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Castle Leap

Magazin.travelportal.cz: hrad Leap

Leapcastle.net

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články