Záhadná smrt dětské královny krásy JonBenét Ramsey: Podezřelá rodina, falešná přiznání a zvrácená sbírka fotek

Záhadná smrt dětské královny krásy JonBenét Ramsey: Podezřelá rodina, falešná přiznání a zvrácená sbírka fotek
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

JonBenét Ramsey si coby dětská královna krásy musela barvit vlasy, nosit make-up a chovat se jako dospělá modelka. A to vše kvůli matce, která si skrze dítě plnila své sny. Rodiče viděli svou dceru živou naposledy o Vánocích roku 1996. O den později ji našli mrtvou ve sklepě.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 01. 2021 17:00

JonBenét Patricia Ramsey se narodila 6. srpna 1990 a jako šestiletá už byla americkou královnou krásy a modelkou. Pak se stala obětí podivného únosu, na jehož konci ji našli zavražděnou v jejím vlastním domově. Otec objevil dívku sedm hodin od doručení dopisu, v němž únosci požadovali tučné výkupné, a podezření padlo na samotnou rodinu. Proč?

Malá celebrita

JonBenét dostala do vínku neobvyklou krásu, z čehož chtěla její matka Patsy vytěžit úplné maximum. Nebyla jediná dětská soutěž krásy, kam by neposlala přihlášku. Díky modrým očím a blond vlasům vypadala JonBenét jako oživlá panenka. Milovala ji celá Amerika.

Rychle získala šest titulů ze soutěží krásy a nikdy nekončící zájem bulvárního tisku. Jenže její kariéra měla brzy skončit, a to velmi tragicky. JonBenét byla naposledy viděna živá v devět hodin večer na Štědrý den roku 1996.

Zmizení JonBenét

Dopis se žádostí o výkupné a prázdnou dětskou postýlku nachází druhý den ráno Patsy, která vstane nebývale brzy. Únosci žádají 118 tisíc dolarů, další informace prý sdělí mezi osmou a desátou hodinou. Oba manželé ihned kontaktují policii, která vyčkává na onen slíbený telefonát. Přístroj však celou dobu mlčí. Odpoledne začíná prohlídka domu, která vyloučí násilné vniknutí. Po několika minutách hlásí šokovaný otec, že našel tělo dívky ve sklepě. Byla uškrcena a měla rozbitou lebku.

Nejprve padá podezření na samotnou rodinu. Papír, na němž byl napsán vzkaz, pocházel ze sešitu v jejich kuchyni. Patsy také během hovoru na tísňovou linku hovoří hlavně o samotné situaci, dceru zmiňuje jen sporadicky a sama ukončuje telefonát. Policie podezírá i dívčina devítiletého bratra Burkea. Pitva totiž odhalí, že těsně před smrtí jedla ananas. Mísa s tímto ovocem je taktéž v kuchyni a jsou na ní jeho otisky. A Burke údajně na svou mladší sestřičku chorobně žárlil.

Kdo je vrah?

Rodina je očištěna až po testech DNA. A co teď? V roce 2006 se k vraždě přiznává pedofilní učitel John Mark Karr, který byl zatčen v Thajsku. Prý dívku omámil drogami, zneužil a omylem zabil. Jeho znalosti o činu jsou ale jenom povrchní a spojení s případem nepotvrzuje ani DNA.

Další přiznání se objevuje v roce 2019 a stojí za ním Gary Oliva, pedofil, jenž byl odsouzen na deset let vězení za šíření dětské pornografie. K vraždě se přiznává v dopisech, které píše svému kamarádovi ze střední školy. Navíc mu měl v den vraždy zavolat a říct: „Zabil jsem malou holčičku.” Jeho kamarád okamžitě kontaktoval policii, neboť Oliva tehdy byl od domu JonBenét jen pár bloků. Nikdo se mu však již nazpátek neozval. Policie mlčí, pravdou ale je, že při razii v Garyho domě najdou přes 300 fotek malé královny krásy. Jeho verze případu sedí, zná i ty nejmenší detaily. Je tak skutečně oním vrahem?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: JonBenét Ramsay

BBC: JonBenét Ramsay

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články