PORADNA: Lze znovu získat partnerovu důvěru po nevěře? Zapomenout totiž nejde, říká zkušená psycholožka

PORADNA: Lze znovu získat partnerovu důvěru po nevěře? Zapomenout totiž nejde, říká zkušená psycholožka
Zdroj: Freepik

Nevěra může vztah zničit, nebo posunout na jinou úroveň, ale vždy ho výrazně ovlivní. Lze vůbec získat partnerovu důvěru po nevěře? Na to odpoví psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 12. 08. 2021 12:00

Každý se s nevěrou vypořádává jinak. Někdo to oplatí stejnou mincí, jiný odejde ze vztahu, ale někdy se lidé snaží všechno překonat a jít dál. Lze však znovu získat partnerovu důvěru? Jde to vůbec nějak, nebo ve vztahu navždy zůstane pachuť zrady?

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Tuhle otázku si pokládá mnoho jedinců. Získat ztracenou důvěru je vždy složité, ať už se jedná o nevěru, či cokoliv jiného. Představte si, že vám nejlepší kamarádka přebere kluka, o kterém ví, že se vám líbí. Asi už jí nebudete úplně nikdy důvěřovat, nebo ano? Anebo jinak, máte partnera, který má záchvaty vzteku a v těch je agresivní a bije vás. Budete mu důvěřovat, že už se to nestane? Nebo to bude spíše doufání a zároveň strach, co vám zase udělá, když ho opustíte?

Chci teď nasměřovat vaše myšlenky tímto směrem – když v někoho ztratíte důvěru, ať už je to z jakéhokoliv důvodu, lze to obnovit? U nevěry mám opakovaně u svých klientů prověřeno, že partneři si dokážou odpustit a jít dál spolu, ale nikdy nezapomenou. Čas léčí všechny rány, takže i nevěra se časem stane „tak trochu zapomenuta, nebude bolet tak, jako na počátku, když byla zjištěna“. Přesto, protože se jedná o zásadní věc, nikdy nebude zapomenuta.

Jak získat partnerovu důvěru

Získat zpět partnerovu důvěru není snadné, a rozhodně to nejde hned. Pokud toho chcete opravdu dosáhnout, tak se připravte na „dlouhou trať“. Mnohdy jde o několikaměsíční proces budování důvěry, je to doba, po kterou budete vy ti „provinilci“, kteří se musí víc snažit, dělat maximum proto, abyste druhého přesvědčili o svých úmyslech. Při sebemenším problému to budete právě vy, od koho se bude očekávat, že ustoupí.

Ne každý toto zásadní a opravdu velmi náročné období zvládne. Platí zde pravidlo „trpělivost růže přináší“. Pokud opravdu o druhého stojíte a jste si vědomi svojí chyby, pak se obrňte trpělivostí a snahou, a svého milovaného či milovanou přesvědčujte denně o své lásce, touze, snaze… Pokud vytrváte, určitě žádaného výsledku dosáhnete. Důvěra se dá získat zpět, ale zapomenout se podaří málokdy.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články