130 let od masakru indiánů: Potok Wounded Knee zrudl krví stovek mužů, žen a dětí

převážení mrtvých do hromadného hrobu
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Vstup na hřbitov.Masový hrob indiánů.Historický snímek místa masakru.Zastřelené indiánské ženy.+ 7 fotek+ 8 fotek

Dvacátého devátého prosince 1890 se potok Wounded Knee zbarvil do ruda. Opodál totiž došlo k ozbrojené potyčce mezi Siouxy-Lakoty a kavalerií. Jako masakr označil tuto situaci generál Miles, jenž o ní zpravil v dopise komisaře pro indiánské záležitosti.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 12. 2020 08:00

Pomsta za Little Big Horn či poslední indiánská bitva. I takto se označuje státem posvěcené vraždění, které provedli vojáci 7. kavalerie na Siouxech. Byl to poslední střet mezi bělochy a původními obyvateli Ameriky.

Pobili je děly

Proč k masakru došlo? Bezprostřední příčina není doposud známá, faktem ale je, že vojáci vstoupili do indiánského tábora za účelem zabavení zbraní a eskorty Siouxů do rezervace v Oklahomě. Dle dostupných záznamů mělo být zabaveno až třicet pušek.

Vše probíhalo poklidně. Když ale chtěli vojáci odzbrojit Siouxe jménem Černý kojot, strhla se přestřelka, což zavdalo kavalerii záminku k tomu, aby začali střílet. Výsledek byl dopředu jasný. Indiáni neměli proti dělům sebemenší šanci.

Nevyrovnané ztráty

Dělostřelecká palba na stany připravila o život nejméně sto padesát indiánů. Jiné zdroje však uvádějí až tři stovky mrtvých. Kavalerie však přišla „jen” o 25 mužů. Bylo by jich i méně, kdyby někteří dělostřelci nepálili do vlastních řad.

Plukovník James Forsyth, který celé akci velel, byl nejprve zbaven všech svých pravomocí. Po nějaké době byl ale plně omilostněn. Přestože generál Miles označil celou událost za masakr, ostatní vysocí armádní činitelé ji považovali za pouhou „bitvu u Wounded Knee”.

Vyznamenání

Jako by chtěla na toto krveprolití poukázat samotná příroda. Po masakru se rozpoutala třídenní sněhová vánice, během které pomrzlo mnoho zraněných. Pro mrtvé byl vykopán masový hrob. V roce 2001 byla americkým vojákům posmrtně udělena Medaile cti, což je nejvyšší armádní vyznamenání udělované těm, kteří riskovali své životy v akcích proti nepřátelům USA. Mezi potomky původních obyvatel to vyvolalo vlnu nevole. Nic se však jejich protesty nezměnilo.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Wounded Knee massacre

Prima Zoom: Divoký západ s Robertem Redfordem

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články