Kultovní polská veselohra Sexmise: Na natáčení dohlížela armáda, střežila jednu vzácnost

Sexmise
Zdroj: se souhlasem Nova Cinema
Sexmise:  Hlavní hrdinové jsou po experimentu rozmražení v roce 2044, kdy na světě žijí jenom ženy.K rozmražení dojde 8. března, tedy na Mezinárodní den žen......a nejen to pobouřilo feministky po celém světě. Dodnes kvůli konceptu celého příběhu nedokážou Sexmisi přijít na jméno.Film Sexmise nejprve zhlédl Gorbačov. Po vystřižení cca 40 minut materiálu mohl jít do kin.+ 4 fotky+ 5 fotek

Není mnoho filmů od našich severských sousedů, které by u nás získaly status legendy. Sexmise režiséra Juliusze Machulského mezi takové ale rozhodně patří. Přestože byla později vyhlášená jako nejlepší polská komedie, v době svého vzniku se setkala s nejedním problémem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 07. 2020 16:00

Max a Albert se zrovna probouzejí z umělého spánku, neboť jejich těla byla zmražena. Jenomže roztáli o něco později, než se plánovalo, a ocitají se tak ve 21.  století, kde vládnou jen ženy. Dva zmrzlíci tak mají na výběr: buď budou usmrceni, jako veřejní nepřátelé číslo jedna, či se podrobí proměně v ženy.

Na Sexmisi se můžete podívat dnes ve 20:00 na Nova Cinema

Ty kamery nám večer vraťte

V době natáčení Sexmise panovala v Polsku těžká doba. Generál Jaruzelski tehdy vyhlásil výjimečný stav a kamery začaly najednou spadat do kategorie strategicky střežené předměty. Armáda tak ráno filmařům vydala techniku a večer si ji zase vzala zpět. “Bylo to šílené,” řekl herec Jerzy Stuhr. ”A hlavně náročné na výdrž, abychom vše za ten den zvládli.”

Měl skončit v trezoru

Kritici z řad různých skupin cedili film přes zuby. Přirovnávali jej ke snímku Zrození národa. Ten vznikl v roce 1915 v Německu a popisuje dění během občanské války v Americe. Dodnes je častován přívlastky jako rasistický a xenofobní.

V Polsku Sexmise prošla velmi dobře, udělaly se jen malé úpravy. Film dokonce získal titul Nejlepší polská veselohra. Jak by ale film dopadl dnes, je ve hvězdách. Paradoxně nejvíce vadil a vadí západním feministickým organizacím.

Na scénáři k filmu se podílel i český scénárista Pavel Hajný. Sexmise měla být původně česko-polským projektem, ale československá vláda se ukázala být mnohem konzervativnější než ta polská a spolupráci odmítla se slovy, že se nehodlá podílet na protistátním snímku.

Skutečná Sexmise

Perlička na závěr. Minulý rok uveřejnil web reflex.cz zprávu o jedné polské vesničce nedaleko Opole, kde se už devět let nenarodil žádný chlapec. O obec se už začala zajímat i zahraniční média a vědečtí pracovníci. Starosta tak vyhlásil, že první ženu, které se narodí po dlouhé době chlapeček, bude čekat odměna. V jaké podobě by ona odměna měla být, ale neřekl. Prý půjde o překvapení.

Další zajímavosti ze snímku a natáčení se dozvíte zde:

Zdroj textu: idnes.cz, čsfd.cz, reflex.cz

Zdroj fotek: Nova Cinema

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články