Před devíti lety v tento den se Polsko zahalilo do černé barvy: Zažilo nejděsivější leteckou katastrofu všech dob. Šlo o politickou vraždu?

Letoun Tu-154M Lux blízko smolenské letecké základny po pádu.
Zdroj: Česká televize
Lech Kaczyński  s prezidentem Georgem Bushem ml. před Bílým domem.Lech Kaczyński zemřel 10. dubna 2010.Lech Kaczyński  s manželkou, která taktéž při letecké nehodě zahynula.Polský prezident Lech Kaczyński .+ 7 fotek+ 8 fotek

Chtěl někdo polského prezidenta Lecha Kaczynského s manželkou, kteří přesně před devíti lety zahynuli při nehodě letadla ve Smolensku, zabít? Letěli do Ruska s celou řadou dalších ústavních činitelů uctít památku Poláků popravených za války v Katyni. Nikdo nehodu nepřežil. Experti však této konspirační teorii nevěří.

Petra Járková
Petra Járková 10. 04. 2019 12:00

10. dubna 2010 letoun na smolenském letišti Severnyj nezvládl v husté mlze přistávací manévr. Zachytil se o koruny stromů a začal hořet. První zprávy hovořily o tom, že v letadle zahynulo 132 lidí, ruské úřady posléze upřesnily, že v prezidentově stroji letělo celkem 97 cestujících a členů posádky. Členů oficiální polské delegace bylo 88.

Mezi nimi i muž nejvyšší - polský prezident Lech Kaczyński  s manželkou Marií a prakticky celé nejvyšší velení polské armády – náčelník generálního štábu a velitelé pozemních, leteckých, speciálních i námořních sil.

Piloti se pokoušeli přistát na smolenskou leteckou základnu v husté mlze, viditelnost byla snížena na cca 500 metrů. Letoun sestoupil hluboko pod normální dráhu přiblížení, zasáhl stromy a narazil do země, dopadl v zalesněné oblasti jen kousek od ranveje.

Jak ruské, tak polské oficiální vyšetřování nenalezly žádné technické závady na letadle a dospěly k závěru, že posádka neprovedla přistání bezpečným způsobem v daných klimatických podmínkách a vybavení letiště.

O havárii se objevily různé konspirační teorie, například že byla politickou vraždou. Polská ani mezinárodní vyšetřování však nenalezla žádné důkazy podporující tuto verzi.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články