Drsné islandské drama Arctic: Herec Mads Mikkelsen si prošel Ledovým peklem

Islandské drama ukáže drsnou realitu
Zdroj: Bohemia Motion Pictures
ARTIC se objeví v rámci Febiofestu v českých kinechZajděte si do kina na drsné drama ARTICNatáčení bylo velmi náročnéIslandské drama ukáže drsnou realitu + 6 fotek+ 7 fotek

Pod názvem Arctic: Ledové peklo se od 28. března 2019 představí českým divákům drsné islandské drama, které bylo zařazeno do oficiálního programu canneského festivalu. V hlavní roli se v něm představí u nás dobře známý dánský herec Mads Mikkelsen, jehož dosavadní výrazné herecké výkony, například v bondovce Casino Royale, dramatu Hon či seriálu Hannibal, jsou samy o sobě důvodem, proč film v kinech neminout.

Petra Járková
Petra Járková 18. 03. 2019 08:00

Děj filmu, jehož česká předpremiéra se odehraje v rámci březnového festivalu Febiofest, který startuje už za pár dní, se odehrává uprostřed drsné ledové tundry, kam se svým letadlem havaruje hlavní hrdina Overgård (Mads Mikkelsen).

Ten zpočátku jen pasivně dodržuje rutinní úkony a čeká na záchranu, která přichází poměrně záhy – jednoho dne se objeví vrtulník, který však při pokusu přistát v silném větru havaruje. V troskách Overgård najde mrtvého pilota a těžce zraněnou dívku (Maria Thelma Smáradóttir). V tu chvíli pochopí, že chce-li uniknout jisté smrti a zachránit ji i sebe, musí se vydat na dlouhou pouť s nejistým koncem.

Jakkoli základní kostra příběhu avizuje filmově už častokrát zpracované téma, více než o boj člověka s drsnou přírodou jde podle slov režiséra Joea Penny o příběh nesobeckosti v těch nejtěžších podmínkách, v jakých se člověk může ocitnout.

Charakter hlavního hrdiny, jenž je záměrně ukázán jen v základních obrysech, může divák posoudit čistě podle skutků, které činí teď a tady a jen proto, aby přežil. Na (sebe)lítost není v hrůzostrašné izolaci prostor.

Film se natáčel během 20 dní uprostřed zimy přímo v prostředí islandské divočiny. Pro třicetičlenný štáb to znamenalo vydržet náročné rozmary počasí a udržet přitom technickou kvalitu filmu, kdy samotnou výzvou zvláště pro kameramana Tómase Örna Témassona bylo nasnímat osamělého jedince uprostřed zasněžené pustiny, aniž by v okolí byly znatelné jakékoli stopy po členech štábu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články