Drsné drama Učitelka: Scenárista Petr Jarchovský vycházel z reálného příběhu, který se stal v 70. letech

Učitelka je slovensko-český film režiséra Jana Hřebejka. Světová premiéra filmu proběhla na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, kde byl zařazen v hlavní soutěži.
Zdroj: Česká televize
Učitelka je slovensko-český film režiséra Jana Hřebejka. Světová premiéra filmu proběhla na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, kde byl zařazen v hlavní soutěži.Příběh filmu se odehrává roku 1983. V jedné předměstské základní škole se potká ředitelka s rodiči dětí jedné z tříd.Spolu s nimi pak hledá způsob, jak se zbavit učitelky, bezdětné vdovy po vysokém armádním důstojníkovi.Z průběhu rodičovské schůzky postupně vyplyne, jakým způsobem si učitelka podrobuje rodiny svých žáků a manipuluje celým okolím.+ 4 fotky+ 5 fotek

Příběh o učitelce jedné základní školy, která se snaží manipulovat rodiči. Bezdětná vdova po vysokém armádním důstojníkovi vydírá rodiče dětí za účelem zisku, materiálních výhod i milostného vztahu. Jak dlouho jí bude takové zastrašování procházet?

Petra Járková
Petra Járková 26. 02. 2020 16:00

V předměstské základní škole dochází k setkání ředitelky a rodičů jedné třídy. Proč k němu dojde? Společně se snaží najít způsob, jak se zbavit třídní učitelky, která manipuluje svým okolím a rodinami žáků.

Přesunutí děje

Jarchovského scénář byl původně zasazen do Prahy. V Česku se ale na film několik let nepodařilo sehnat peníze. Obstarala je až slovenská produkce pod podmínkou, že se děj přesune do Bratislavy.

Vyškrtnutá scéna

Do filmu se nedostala nejdražší scéna, při níž degradovaný astrofyzik Littmann nechal svého syna za dramatických okolností propašovat přes slovensko - rakouskou hranici.

Neskutečné horko

Celý film včetně exteriérových scén se sněhem vznikal v srpnu 2015 při teplotách atakujících čtyřicetistupňová vedra.

Skutečné řešení

Učitelka musela na základě stížností od rodičů ze školy odejít, podle Jarchovského ale byla jen přesunuta na sousední školu.

Počátek 70. let

Scénárista Petr Jarchovský vycházel ze skutečné události, která se stala počátkem 70. let. Historku o proviantu pro partyzány si dokonce Jarchovský od nenáviděné učitelky skutečně vyslechl a výrokem: "Danke schön" ji vyšperkoval spolužák, který se stal v dospělosti taxikářem.

Slovenské hvězdy

Zuzana Mauréry prozradila, že film se natáčel pouhých dvacet dní a ona ho točila osm. Postavu školníka si zahrál významný slovenský režisér Martin Šulík.

NA SNÍMKY Z FILMU UČITELKA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

NA DRAMA UČITELKA SE MŮŽETE PODÍVAT DNES VEČER OD 21:15 NA ČT1

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články