Komedie Horem pádem: Film se ucházel o Oscara, zahrál si v něm Petr Šabach i praví sparťanští chuligáni

Horem pádem je český film z roku 2004 režírovaný Janem Hřebejkem. Získal čtyři České lvy, za Českou republiku byl vyslán na 77. ročník předávání Oscarů v kategorii nejlepší cizojazyčný film, ale neprošel nominacemi.
Zdroj: Česká televize
Horem pádem je český film z roku 2004 režírovaný Janem Hřebejkem. Získal čtyři České lvy, za Českou republiku byl vyslán na 77. ročník předávání Oscarů v kategorii nejlepší cizojazyčný film, ale neprošel nominacemi.Vzájemně se prostupující tragikomické příběhy o osudovém ztrácení a nalézání lásek, přátelství, rodin, rodičů a dětí navzájem.Dramatické vyprávění o altruismu i xenofobii, o našem strachu z neznámého, o pocitu ohrožení, který probouzí démona rasismu ukrytého v každém z nás.+ 5 fotek+ 6 fotek

Horem pádem je česká komedie z roku 2004 režírovaná Janem Hřebejkem. Film získal čtyři České lvy a byl za Českou republiku vyslán na 77. ročník předávání Oscarů v kategorii nejlepší cizojazyčný film, ale bohužel neprošel nominacemi.

Petra Járková
Petra Járková 15. 01. 2020 17:00

Film Horem pádem je dramatickým vyprávěním o altruismu i xenofobii, o našem strachu z neznámého, o pocitu ohrožení, který probouzí démona rasismu ukrytého v každém z nás.

Sehraná dvojka

Pavel Liška a Marek Daniel, kteří ve filmu ztvárnili jednu z ústředních dvojic, již spolu účinkovali za dob studií na JAMU, když hráli v brněnském HaDivadle. Spolu si zahráli i ve filmech Vyhnáni z ráje, Divoké včely, Nuda v Brně, Štěstí, Venkovský učitel nebo Polski film.

Praví sparťanští chuligáni

Ve scéně, kdy přijde Bejk jako Jiří Macháček za Plukovníkem (Jaroslav Dušek) do hospody, hrají praví sparťanští chuligáni.

Velký úspěch

Film byl na české poměry neuvěřitelně úspěšný. Navštívilo ho v kinech 607 489 diváků a vydělal 57 507 065 Kč.

Šabach s Jarchovským

Scénárista Petr Jarchovský si ve filmu zahrál malou roli muže v hospodě ve scéně s Emílií Vašáryovou, stejně tak se ve scéně objevuje i Petr Šabach, spisovatel, jehož knihy se několikrát staly předlohou filmů Jana Hřebejka.

Macháčkova improvizace

Scéna, kdy Jiří Macháček hraje fotbal s malým Františkem, nebyla původně ve scénáři, dodatečně byla doplněna až na žádost právě Jiřího Macháčka.

NA SNÍMKY Z FILMU HOREM PÁDEM SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

REDAKČNÍ TIP: NA FILM HOREM PÁDEM SE PODÍVEJTE DNES VEČER OD 21:20 NA ČT1.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články