První česká promovaná lékařka Anna Honzáková: Velká feministka a gynekoložka zemřela před 79 lety

Anna Honzáková byla česká lékařka, první promovaná doktorka medicíny 17. března 1902 na české Karlo-Ferdinandově univerzitě v Praze, historicky třetí promovaná česká lékařka, první odborná lékařka se soukromou praxí, publicistka a pracovnice v ženském hnutí.
Zdroj: Facebook.com
Anna Honzáková byla česká lékařka, první promovaná doktorka medicíny 17. března 1902 na české Karlo-Ferdinandově univerzitě v Praze, historicky třetí promovaná česká lékařka, první odborná lékařka se soukromou praxí, publicistka a pracovnice v ženském hnutí.Anna Honzáková se narodila v rodině Jana Honzáka, městského a zámeckého lékaře, váženého občana a významného osvětového pracovníka v Kopidlně na Jičínsku. Měla 5 sourozenců. Otec měl v úmyslu poslat Annu studovat medicínu do ciziny, protože v Rakousku-Uhersku dívky nemohly řádně studovat, ale jeho náhlé úmrtí úmysl překazilo.Anna potom začala studovat v Praze na nově otevřeném (1890) prvním soukromém dívčím gymnáziu ve střední Evropě Minerva a absolvovala jej s vyznamenáním v červenci 1895. Její přihláška na českou lékařskou fakultu v Praze byla zamítnuta, a tak začala navštěvovat přednášky na pražské německé univerzitě, ale bez možnosti složit zkoušky. V roce 1897 mohla přejít na českou fakultu, ale opět jen na hospitační studium (bez statutu řádné posluchačky), v roce 1900 bylo novým zákonem dívkám umožněno skládat zkoušky za celou dosavadní dobu studia. Zásluhu o to měla jistě Anna Honzáková svými výsledky i osobní a několika písemnými intervencemi ve Vídni.+ 6 fotek+ 7 fotek

Gynekoložka a feministka Anna Honzáková se narodila v Kopidlně 16. listopadu 1875 a zemřela 13. října 1940 v Praze. Dnes uplynulo 79 let od její smrti. Byla historicky třetí promovanou českou lékařkou, první odbornou lékařkou se soukromou praxí, publicistkou a pracovnicí v ženském hnutí. První dvě Češky, které se staly lékařkami ještě před ní, získaly však titul doktorek medicíny mimo české území, a to na univerzitách ve Švýcarsku.

Petra Járková
Petra Járková 13. 10. 2019 08:00

Dcera uznávaného lékaře

Anna Honzáková se narodila v rodině Jana Honzáka, městského a zámeckého lékaře, váženého občana a významného osvětového pracovníka v Kopidlně na Jičínsku. Měla 5 sourozenců. Otec měl v úmyslu poslat Annu studovat medicínu do ciziny, protože v Rakousku-Uhersku dívky nemohly řádně studovat, ale jeho náhlé úmrtí úmysl překazilo.

První promovaná lékařka z Karlo-Ferdinandovy univerzity

I tak se Anna stala třetí českou lékařkou a vůbec první, která vystudovala přímo v Praze na české lékařské fakultě tehdejší Karlo-Ferdinandovy univerzity.

VIP pacientky

Založila soukromou gynekologickou ordinaci, mezi její pacientky patřila například spisovatelka Eliška Krásnohorská či herečka Hana Kvapilová.

Feministka celý život

Celý život se snažila o podporu většího zapojení žen do společnosti. Po založení prvního dívčího gymnázia ve střední Evropě Minerva, kam Anna nastoupila a studium absolvovala, se zde stala školní lékařkou. Pomáhala také mimo jiné se založením Ženské národní rady a Ženského klubu českého, pracovala ve Výboru pro volební právo žen a angažovala se ve spolcích podporujících emancipační hnutí.

Chudé léčila zadarmo

Když se nestarala o své pacienty, psala články o zdravovědě. Kromě toho napsala životopis lékařky Anny Bayerové, jedné ze dvou Češek, které kdysi studovaly ve Švýcarsku. Chudé leckdy léčila zadarmo.

Odpůrkyně potratů

Ordinace Anny Honzákové, která mimo jiné proslula jako odpůrkyně potratů, se brzy stala populární. Ženy za ní chodily nejen kvůli její odborné erudici, ale rovněž kvůli lidskému přístupu.

Život věnovala práci

Život věnovala především své práci, nikdy se nevdala ani neměla děti.

Pamětní deska

Její pamětní deska byla umístěna v místě, kde provozovala ordinaci, v rohovém domě ulice Na Moráni 7 v Praze, kde i bydlela.

NA ANNU HONZÁKOVOU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články