Pohnutý osud herce Zdeňka Štěpánka: Smrt si ho našla v hospůdce u piva

Pohnutý osud herce Zdeňka Štěpánka: Smrt si ho našla v hospůdce u piva
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Herec Zdeněk Štěpánek toho zažil v životě opravdu hodně. Bojoval ve válce a také musel překousnout setkání s nejvyššími nacistickými pohlaváry. Dokonce mu hrozili i smrtí. Když mu nic jiného nezbylo a poslechl, obvinili jej z kolaborace. A to ještě není zdaleka všechno.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 12. 2020 13:00

Zdeněk Štěpánek se narodil 22. září 1896 ve Tvoršovicích u Benešova. Byl to herec, dramatik, režisér a scenárista. Dlouhou dobu působil v Národním divadle. Své umělecké geny předal i svým dětem: Janě, Martinovi a Petrovi Štěpánkovým. Ze sourozenecké trojice žije již jen Petr.

Talent měl v krvi

Umělecký talent se u Zdeňka Štěpánka projevil již v období dospívání. Zdědil ho zřejmě po svém dědečkovi, který byl ředitelem Stavovského divadla. Anebo po otci, jenž sice řídil lihovar, ale uměl také hrát na čtrnáct hudebních nástrojů. Zdeněk tak v sedmnácti letech opustil domov a začal cestovat s divadelní společností.

Po nějakém čase však musel narukovat do války. Přežil útok patroly, která zastřelila jeho koně, přežil zajetí a také kyjevské podsvětí, kde se ale paradoxně vrátil k divadlu. Po návratu z fronty se musel nejprve zbavit ruského přízvuku. Pak se usadil ve vinohradském divadle. Po premiéře Cyrana jej diváci vytleskali celkem dvaadevadesátkrát.

Nejtěžší období života

Německá okupace přinesla Zdeňku Štěpánkovi perné chvilky. Byl v té době velmi populární, dalo by se říct, že se z něj stal miláček publika, a proto dostal nezáviděníhodný úkol, při kterém mu vytryskly slzy z očí. Měl v rozhlase sdělit národu, že stát přestal de facto existovat. Text prohlášení tak za něj musel dočíst šéf tiskového odboru Zdeněk Schmoranz.

A není se čemu divit. Odsuzoval se v něm atentát na Heydricha a slibovala věrnost Říši. Po válce byl herec obviněn z kolaborace. Přitom neměl na vybranou. Vždyť mu hrozili zabitím. Navíc jej obvinili z kontaktů s nacistickými pohlaváry. Z tohoto období také pochází historka, kdy se měl K. H. Frank svěřit herci, že by Němci mohli stopnout koncentráky, vězení a šibenice, což byla ale očividná lež.

Lidový hrdina

Očistit se dokázal až po dvou letech. Pak mu začaly chodit nabídky na role lidových hrdinů, jako byl Jan Hus či Jan Žižka. Svou životní pouť ukončil náhle. Když si dal v jedné malostranské hospodě pivo, padl mrtev k zemi. Jeho filmový a divadelní odkaz ale žije dál.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Zdeněk Štěpánek

Česká televize: Zdeněk Štěpánek

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články