Nepřehlédnutelný herec Jan Libíček: Kvůli nadváze trpěl nemocemi, osudným se mu stal strach

Nepřehlédnutelný herec Jan Libíček: Kvůli nadváze trpěl nemocemi, osudným se mu stal strach
Zdroj: Česká televize
Jan Libíček byl jedním z nejvýraznějších českých herců. O hraní se začal zajímat již na učilišti.
Jeho korpulentní postava a dobrácký úsměv značil jediné - komedie. Přezdívali mu český Oliver HardyCelý život trpěl panickou hrůzou z lékařů.
Tento strach zřejmě způsobil osud jeho maminky. Během druhé světové války utrpěla šok z bombardování. Nikdy se z něj nevzpamatovala a zbytek života strávila po sanatoriích.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Jen málokdo nezná korpulentního a vždy veselého herce Jana Libíčka. Jeho životní vášní bylo jídlo a pivo. Denně toho dokázal spořádat opravdu hodně. To však vedlo k vážným zdravotním potížím, které nikdy neléčil – měl totiž panický strach z lékařů. A strach nakonec mohl i za jeho smrt.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 11. 2020 13:00

Jan Libíček se narodil 28. září 1931 ve Zlíně. Byl to filmový a divadelní herec. Dobrácká tvář a postava s pár kily navíc jej předurčila především pro komické role. Za všechny jeho filmy jmenujme Světáky a Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. Vidět jsme jej mohli i v televizní tvorbě, a to v seriálech Klapzubova jedenáctka a Hříšní lidé města pražského.

Samota

Panický strach z lékařů získal Jan Libíček zřejmě již v nešťastném dětství. Během druhé světové války utrpěla jeho matka během bombardování těžký šok. Nikdy se z něj nevzpamatovala a zbytek života strávila po sanatoriích. Ani jeho otec nedopadl dobře. Bývalý úředník Baťových závodů podlehl zhoubné nemoci. Na prahu dospělosti tak zůstal budoucí herec zcela sám.

Ač se to s odstupem času může zdát nepravděpodobné, v mládí rád sportoval. Bavila ho házená, a dokonce i akrobacie. Otec si přál, aby se vyučil strojním zámečníkem, jeho idoly však byli Voskovec a Werich. S herectvím se tak začal seznamovat už během učení. Stal se členem zlínského Studia Divadla pracujících.

Dával si do nosu

Na otázku, proč nezhubne, odpovídal, že by pak pro něj nebyly role. A to byla svatá pravda. Třeba právě v Divadle pracujících mu byla svěřená role krále Ubu. Zahrál ji tak bravurně, že jej začali poznávat i lidé na ulici. To pak rád žertoval, že si ho pletou s někým jiným, že jen pracuje na národním výboru.

Miloval vepřové a pivo. I když dokázal zvládnout vypít deset půllitrů za sebou, nikdy jej neviděli opilého. Kvůli přejídání jej postihla cukrovka a problémy s ledvinami. Není divu, vždyť vážil skoro 150 kilo. Léčit se ale jít nechtěl. S nemocnicemi a doktory odmítal mít cokoli společného.

Smrt před kamerou

Osudným se mu stal film Jak utopit dr. Mráčka, kde ztvárnil vodníka Lojzíka. Při scéně na pramici, která se točila u břehu Vltavy, upadl herec do bezvědomí a skácel se do vody. Naštěstí byli na place přítomni záchranáři, a tak Libíčka ihned vytáhli.

Když ho oživili, stala se neuvěřitelná věc. Libíček se dal na útěk. Za žádnou cenu se nechtěl dostat do spárů lékařů. Po pár metrech však znovu zkolaboval. Zemřel během převozu do nemocnice. Režisér Vorlíček se později vyjádřil, že šlo o diabetický šok.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Jan Libíček

Česká televize: Jan Libíček

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články