Felix Holzmann, komik se smutným osudem: První žena spáchala sebevraždu, jeho skolila mrtvice

Felix Holzmann
Zdroj: Česká televize

Felix Holzmann. Legendární komik s nezapomenutelnou hláškou: Ale nepovídejte, to je skutečně zajímavý. Jeho úkolem bylo rozdávat smích, v soukromí mu však veselo rozhodně nebylo. Musel se vypořádat se sebevraždou vlastní ženy.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 09. 2020 13:00

Felix Holzmann se do myslí českých diváků zapsal svými precizně připravenými scénkami. Jeho vystoupení byla většinou formou dialogu, monology byly jen výjimečné. Svou image stavěl na osobnosti nechápavého člověka, který má ve zvyku protahovat koncovky slov. Prostá oznamovací věta tak mnohdy působila jako tázací.

Jawohl, mein kommandant!

Informace o tom, že Felix Holzmann sloužil ve wehrmachtu, vyšla najevo až po jeho smrti. Nicméně se neměl za co stydět, neboť nenarukoval dobrovolně, jednoduše musel. Protože pocházel z Litoměřic, stal se po zabrání Sudet německým, potažmo říšským občanem.

Tuto část života Felixe odhalil až jeho životopisec Ondřej Suchý. Během války měl Holzmann působit u námořního dělostřelectva v severských zemích. Když Německo kapitulovalo, stal se válečným zajatcem. Kvůli tomu si musel vytrpět pobyt v sovětském gulagu. Naštěstí se po roce dostal ven. Je ale nutno dodat, že se stále nenašly dokumenty, které by jeho působení ve wehrmachtu potvrzovaly.

Sebevražda manželky

Felix Holzmann byl za svůj život dvakrát ženatý. Se svou první ženou Evou měl dceru Irenu. První manželství však skončilo velkou tragédií, Eva špatně snášela samotu. Irena studovala vysokou školu a Felix točil, celé dny tak trávila doma úplně sama. V 51 letech se tak rozhodla ukončit svůj život a otrávila se plynem.

O několik let později se Holzmann zamiloval do německé zpěvačky Barbary Greif. Díky ní začal vystupovat i v zahraničí. Uchytil se jak v Ein Kessel Buntes, tak i na výletních lodích. Jejich vystoupení byla velmi oblíbená. Oba dva si perfektně rozuměli, takže fungovala vzájemná chemie.

Čekal znovuzrození

“Pracovat přestal až půl roku před smrtí,” prozradila dcera Irena pro Blesk. “Chtěli jsme mu zařídit pečovatelku, protože jsem v té době učila. Skleróza se u něj rozvinula již naplno, nakonec přišla mrtvice.” 

“Věřil však tomu, že se po smrti znovu narodíme, jen v jiném těle. Bavili jsme se o tom tak často, že jsem tomu začala také věřit. A toto přesvědčení mi pomohlo v tom, abych se s jeho smrtí lépe vyrovnala,” dodala.

Zdroj textu: wikipedie, Blesk, Aha, krajskelisty.cz

Zdroj fotek:  Česká televize

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články