Josef Šebánek alias děda Homolka: Osud mu přichystal až příliš těžký konec

Josef Šebánek
Zdroj: Česká televize
Zpočátku nechtěl Josef o filmu ani slyšet. Měl totiž fóbii z toho, že se nedokáže naučit věty ve scénáři......Forman jej však uklidnil, že o nic nejde. Vždy mu ukázal, jak má scéna vypadat a on už pak vše řekl pouze svými slovy.Děda Homolka miloval tři věci: klid, pivo a Spartu.Tato role byla pro něj jako stvořená. Mohl být sám sebou a improvizovat. Zřejmě se už ani nebál scénáře, jenže...+ 2 fotky+ 3 fotky

Děda Homolka v podání Josefa Šebánka. Svérázný typ člověka, který nezkazil žádnou srandu. Přestože rozdával jednu památnou hlášku za druhou, po druhém díle filmové trilogie o rodině Homolkových začal doslova trpět.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 09. 2020 13:00

Josef Šebánek se narodil 22. července v Podskalí. Během života vystřídal hned několik profesí: byl vorařem, lesním dělníkem, automechanikem a řidičem nákladního auta. K filmu ho přivedl kameraman Miroslav Ondříček. Nejprve začínal u Miloše Formana, pak přesídlil k režisérovi Papouškovi, který z něj udělal dnes již legendárního dědu Homolku.

Když si herce najde film sám

Josefa Šebánka by ani ve snu nenapadlo, že se z něho stane v budoucnosti filmová legenda. Narodil se sice v Podskalí u Písku, žil ale v Karlíně. Když jeho rodnou hroudu zatopila Orlická přehrada, postavil si aspoň na břehu chatu, aby se měl kam vracet.

Od mládí pracoval v dělnických profesích. Nic tak nenapovídalo tomu, že se nakonec prosadí v umělecké oblasti. Bylo však o něm známo, že je rozený vypravěč. Vždy měl po ruce připravenou nějakou historku, kterou pobavil své okolí. A když se k tomu ještě přidalo dobré jídlo a pití, byl ve svém živlu.

Prohlídka bytu, která vše změnila

Původně to měla být jenom prohlídka bytu pro výběr interiéru, jenomže to by tam nesměl bydlet Josef Šebánek. “Majitel bytu nám pořád něco vykládal,” zavzpomínal Ondříček. “Miloš Forman z něj byl doslova nadšený a řekl mu, že u nás prostě musí hrát, že to jinak nejde.” Řeč byla samozřejmě o filmu Lásky jedné plavovlásky.

To byla ale pouhá předehra k hereckému koncertu, který měl teprve přijít. Jenomže s natáčením Homolkových začaly Šebánkovi i zdravotní potíže, které se projevily už během prvního dílu. A byly to potíže tak vážné, že kvůli nim skončil v invalidním důchodu.

Třetí díl už natočit nechtěl

“Když se točil druhý díl, bylo už na něm poznat, že mu ubývá sil,” řekla jeho manželka Marie. Navíc mu lékaři našli na močovém měchýři nádor, naštěstí nezhoubný. Jenomže ho netrápilo jenom to. Začalo ho zlobit srdce a otékaly mu nohy. Neustále se zadýchával. Ke třetímu dílu ho museli dlouze přemlouvat. Nakonec souhlasil, ale musel se hodně přemáhat.

Zemřel synovi v náručí

Po závěrečném dílu Homolka a tobolka s herectvím nadobro skončil. Na sklonku života začal mít strach ze tmy, takže spal s rozsvíceným světlem. Přestal se také holit, aby se ještě více nevyčerpával. Nabídky na nové role chodily pořád dál, ale on každou odmítl.

Zemřel v nemocnici ve věku 61 let, synovi v náručí. Ten mu zrovna nesl jeho oblíbené jídlo, a to sice dršťkovou polévku a škvarkové placky. Pochutnat si na nich již bohužel nestihl.

Zdroj textu: Blesk, Aha, čsfd, idnes.cz, wikipedie

Zdroj fotek: Česká televize

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články