Freddie Mercury byl nejlepším zpěvákem všech dob. Potvrdila to studie, na které se podíleli i čeští vědci

Freddie Mercury byl nejlepším zpěvákem všech dob. Potvrdila to studie, na které se podíleli i čeští vědci
Zdroj: Wikimedia Commons/archiv

Freddie Mercury zemřel téměř před 29 lety, jeho odkaz je ale věčný. Legendární zpěvák a frontman kapely Queen měl totiž nezapomenutelný hlas, díky kterému se stal výjimečným. Podle výzkumu vědců byl dokonce nejlepším zpěvákem všech dob.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 28. 08. 2020 14:58

Freddie Mercury se narodil v roce 1946 ve městě Stone Town na Zanzibaru. Dožil se sice jen pětačtyřiceti let, během nich toho ale stihl tolik, co by někdo nezvládl ani za několik životů. Mercury se stal legendou a mnohými je považován za nejlepšího zpěváka všech dob, což potvrdila i studie, na které se podíleli také čeští vědci.

Výzkum nebyl jednoduchý

Studii má na svědomí biofyzik Christian Herbst, který na olomoucké přírodovědecké fakultě provedl analýzy Mercuryho hlasu, aby zjistil, jak moc byl Mercury výjimečný. „Podmínky pro výzkum nebyly jednoduché. Bohužel jsme nemohli Freddieho přivést k nám do laboratoře. O to pečlivěji jsme museli vybírat materiál, který jsme k výzkumu použili,“ cituje Herbsta portál archiv.zurnal.upol.cz.

Herbst, který dokončil postdoktorandské studium na olomoucké univerzitě, společně s dalšími výzkumníky analyzoval Mercuryho hlas bez rušivého hudebního doprovodu. Aby pak porovnali jeho zpěvní a mluvní hlas, využili i Freddieho nahrávky s novináři. Jejich vědecký článek pak publikoval odborný časopis Logopedics Phoniatrics Vocology.

Mercury a čtyři oktávy

Někteří odborníci tvrdili, že Mercuryho hlas má rozsah přes čtyři oktávy, to ale studie nakonec nedokázala. „Dohromady to dává hlasový rozsah něco přes tři oktávy. Čtyři oktávy to nejsou, ale i tak je to slušný rozsah. Například u operních barytonistů je běžný rozsah mezi G a g1 tedy od 98 do 392 Hz, u tenoru mezi H a h1 tedy 123 až 494 Hz, což jsou v obou případech dvě oktávy,“ uvedl Jan Švec z katedry biofyziky, který je Herbstův nejbližší spolupracovník a jeho bývalý školitel.

Mercuryho chraplák

Podle Švece Mercury zpíval jako tenor, byl ale barytonista. „To je velmi zajímavá informace. Tato skutečnost dávala jeho hlasu jiný nádech, jinou kvalitu,“ řekl Švec.

Vědci zkoumali také Mercuryho nezaměnitelný chraplák a ve svém výzkumu přišli k zajímavému výsledku. Freddie totiž uměl skvěle rozkmitat nejen hlasivky, ale i ventrikulární řasy, které se nachází nad nimi. Mercuryho frekvence vibrata se tak dokázala dostat až na 5 a 8 Hz, což je opravdu hodně. „Zatímco vibrato u většiny popových a rockových zpěváků je pravidelné, u Mercuryho bylo poměrně rychlé a nepravidelné,“ dodal Herbst který tak v podstatě potvrdil, že Freddie Mercury byl nejlepším zpěvákem všech dob.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články