Po čem se Freddiemu Mercurymu na smrtelné posteli nesmírně ulevilo, prozradil teď jeho blízký přítel

Po čem se Freddiemu Mercurymu na smrtelné posteli nesmírně ulevilo, prozradil teď jeho blízký přítel
Zdroj: youtube.com
Freddie Mercury, rodným jménem Farrokh Bulsara, byl britský zpěvák, člen rockové skupiny Queen a skladatel.Je považován za jednoho z nejvýznamnějších zpěváků v historii, proslulý byl také svým obrovským charizmatem a extravagantností při vystupování.Jeho smrt byla zapříčiněna zápalem plic (komplikace při AIDS).Narodil se jako Farrokh Bulsara ve Stone Town na východoafrickém ostrově Zanzibar. Jeho rodiče Bomi Bulsara a Jer Bulsara byli Pársové z indického státu Gudžarát; otec Bomi působil na Zanzibaru v britské koloniální správě jako soudní úředník.+ 6 fotek+ 7 fotek

Je tomu už téměř 28 let, co hudební svět opustila jedna z jeho největších hvězd. Freddie Mercury 24. listopadu roku 1991 podlehl vážné nemoci, nad kterou nemohl vyhrát. Nyní vyšlo najevo, co se dělo těsně předtím, než legenda skupiny Queen odešla do hudebního nebe.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 21. 11. 2019 12:28

Freddie Mercury, vlastním jménem Farrokh Bulsara, byl jedním z nejvýznamnějších zpěváků v historii. Měl osobité charisma a jeho extravagantnost při vystupování vyvolávala v lidech velké emoce.

Mercury začínal u kapely Smile, ta ale spíše krachovala, než aby její popularita rostla. Freddie však přišel s novým názvem, kapelu přejmenoval na Queen, a pozvolna odstartoval jednu velkou slavnou éru. Jejich první album sice nemělo příliš velký úspěch, přesto se v žebříčku umístilo na 24. místě, což byl oproti začátkům kapely velký posun.

Osudové album

Zlom nastal 21. listopadu roku 1975. Tehdy totiž kapela Queen vydala desku A Night at the Opera s ikonickou skladbou Bohemian Rhapsody, kterou napsala budoucí hudební legenda - Freddie Mercury, jehož hvězda právě začala naplno zářit.

Fenomenální zpěvák žil bouřlivým životem. A právě proto se mu nevyhnula zákeřná nemoc: nevyléčitelné AIDS. Freddie však přesto pokračoval v kariéře a snažil se psát dále. Písně, které během svého těžkého období složil, se dokonce čtyři roky po jeho smrti objevily v albu Made in Heaven.

Nerad byl sám

Široká veřejnost o jeho nemoci dlouho nevěděla, Mercury se však světu postupně ukazoval stále méně a méně. Dlouhých dvanáct let se po zpěvákově boku objevoval jeho blízký přítel Peter Freestone, který mu byl v letech 1978 – 1991 neustále k dispozici: 24 hodin denně a sedm dní v týdnu, aby se zpěvák mohl naplno věnovat jen své hudbě. Obětoval mu část svého života, ničeho z toto ale nelituje. O skutečném Freddiem toho ví mnoho. Prozradil třeba to, že Mercury byl ve skutečnosti úplně jiný než na pódiu, tedy plachý, stydlivý a doma vyžadoval klid. Taky měl problém vyrazit na nějakou akci sám, a proto byl rád obklopen svými blízkými.

Freestone strávil dlouhé chvíle také u Freddieho lůžka v nemocnici a s Mercurym byl téměř denně. S jeho blízkými se navíc domluvili na dvanáctihodinových směnách tak, aby u něj neustále někdo byl a aby hudební hvězda nebyla v posledních chvílích sama.

Nikdy jsem ho neviděl tak uvolněného

„Naposledy jsem ho viděl 22. listopadu, byl to pátek v noci,“ vzpomíná Freestone. Podle něj se hvězda skupiny Queen tehdy rozhodla, že světu konečně řekne pravdu o svém zdraví a příčině jeho blížící se smrti. „Nikdy jsem ho neviděl tak uvolněného, protože jeho tajemství bylo venku. Už neměl co skrývat ani si s čím dělat starosti. Mohl se připravit na odchod. Tolik se mu ulevilo,“ dodal Mercuryho blízký přítel.

Čtyřiadvacet hodin poté, co světu odhalil svou nemoc, Freddie zemřel. „Rozhodl se, že už toho má dost,“ řekl Freestone. Freddie Mercury podlehl zápalu plic, který mu byl ve spojení s AIDS osudným. Bylo mu 45 let. „Žít do sedmdesáti by byla nuda,“ prohlásil dříve. To ještě netušil, že se mu tato věta jednou vyplní. Do hudebního nebe sice odešel velmi brzo, zanechal za však sebou nespočet hitů, při jejichž poslechu leckomu na těle vyskočí husí kůže.

TADY SI MŮŽETE PROHLÉDNOUT, JAK ŠEL ŽIVOT S FREDDIEM MERCURYM:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články