Mýty a omyly o lidech trpící HIV. Odhoďte předsudky

Znakem AIDS se stal kondom a červená stužka
Zdroj: zdroj: pixabay
Náchylní jsou především narkomani, když používají nesterilní a použité jehly. Stejně tak tatéři, kteří tatérské jehly nevyměňujíZnakem AIDS se stala tato červená stužkaHIV je přenosný hlavně krvíPři sexu je dobré být věrný a vždy se chránit+ 2 fotky+ 3 fotky

Když se člověk nakazí virem HIV, a v jeho těle propukne nemoc AIDS, otočí se mu život doslova vzhůru nohama. Nejenom, že se této škaredé nemoci nikdy nezbaví, a vir ho bude v hodně věcech omezovat, ale znamená to i vyloučení ze společnosti. Doba sice dnes pokročila, ale ještě dnes se na takto nemocné lidi dokážeme dívat skrz prsty, a to kvůli předsudkům, které o nich panují.

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 28. 03. 2018 13:03

Kde se nemoc vzala?

AIDS popsal 30. ledna 1983 francouzský vědec a virolog Montagnier Francois Barré a za svůj objev dostal i Nobelovu cenu. Nemoc se na člověka přenesla údajně ze šimpanze. Stalo se tak nejpravděpodobněji v Kamerunu na počátku 20. století.

Nemoc

AIDS znamená Acquired Immune Deficiency Syndrome nebo též Acquired Immunodeficiency Syndrome. Do češtiny se dá přeložit jako Syndrom získaného selhání imunity. Virus HIV si člověk v těle může nosit i několik let, ale když propukne, začne selhávat imunita a tomu se už říká AIDS. Jestliže se AIDS neléčí, může dojít k nenapravitelnému selhání imunity a dokonce i ke smrti. Člověka s AIDS tedy může zabít i obyčejná rýma. Na AIDS se de facto nikdy neumírá, protože ta člověka zbaví pouze imunitního systému, a tělo se nemůže nijak bránit. Člověk umírá na nemoc, se kterou by si tělo v běžném případě dovedlo hravě poradit.

Nakazím se? Nechráněným sexem je to 50 na 50

HIV se vyskytuje v tělních tekutinách. V některých je obsažen v opravdu velkém množství, v jiných méně. Nejvíce se ho vyskytuje v krvi. Nemocí AIDS hodně trpí narkomani, kteří používají nesterilní jehly, a nakazí se tak přenosem krve. Další výskyt je ve spermatu a v poševním sekretu ženy. Když spíte s člověkem, který je HIV pozitivní, a máte spolu nechráněný sex, pravděpodobnost nákazy je sice vysoká, ale není zaručená. Je to 50 na 50. Přes to všechno není nechráněný sex dobré podceňovat a vždy použijte kondom.

Mýty o HIV

O HIV panuje opravdu hodně pověr, kterým lidí stále věří. Lidé, kteří jsou touto nemocí nakaženi, to mají díky těmto lžím v životě těžké. Lidé se jim bojí podat ruku, napít se ze stejné skleničky, nebo s nimi jen promluvit. To je také důvod, proč se za to nemocní stydí, a o své nemoci raději nemluví.

Je tedy velice důležité zdůraznit, že se vir nedá přenést jinak, než krví, nebo sexuálním stykem. Vzduch ani dotyk přenesení neumožňuje. Můžete si tedy s HIV pozitivním člověkem bez problémů podat ruku, utřít se do stejného ručníku, napít se po něm ze skleničky, sednout si po něm na záchodové prkénko, obejmout ho, nebo se s ním dokonce i líbat. Ve slinách je virus obsažen v tak mikroskopicky malém množství, že se na vás nedá přenést.

Mýtus: Pokud oba partneři mají HIV, sex je bezpečný

I když spolu spí dva HIV pozitivní lidé, je u nich i tak ochrana žádoucí. Chrání se tak před dalším náporem virů HIV, který si tak neustále dokolečka mohou předávat.

Mýtus: Není možné se vyhnout dalším infekcím spojeným s HIV

Kvůli oslabenému imunitnímu systému jsou lidé nakažení HIV mnohem náchylnější k infekcím, jako například k pneumocystické pneumonii, tuberkulóze, kandidóze, cytomegaloviru nebo toxoplasmóze. Nejlepším způsobem, jak snížit svoje riziko, je opět brát léky. Vyhněte se nedovařenému masu, zvířecím záchodům a vodě, která může být kontaminovaná

Mýtus: AIDS můžou dostat pouze homosexuálové

O AIDS se sice říká, že je to nemoc homosexuálů, (protože u nich je výskyt nemoci častější), rozhodně to ale neznamená, že heterosexuální člověk je vůči viru imunní.

Mýtus: Když máš v sobě HIV, je to záruka toho, že jednou propukne v AIDS

Je třeba chápat, že nakažení se virem nemusí nutně skončit až propuknutím nemoci AIDS. Bohužel, je jen velmi málo případů, kdy se HIV pozitivní lidé dožili více než 15 let. I kvůli tomu se AIDS vnímá jako smrtelná a neléčitelná choroba. Zatím není zcela jasné, kdo z nakažených virem HIV nakonec onemocní AIDS.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články