Emilia Clarke ze Hry o trůny: Nechtěla jsem, aby mě považovali za nemocnou

Kit Harington a Emilia Clarke, Hra o trůny
Zdroj: HBO

Seriál Hra o Trůny, ve kterém si jednu z hlavních rolí zahrála Emilia Clarke, dobyl svět. Třiatřicetiletá britská herečka ztvárnila postavu Daenerys Targaryen a nesmazatelně se díky ní zapsala do srdcí všech fanoušků. Jenže světoznámý seriál si u ní vybral svou daň - herečka totiž během dlouhého natáčení prodělala krvácení do mozku. A dokonce dvakrát…

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 02. 12. 2019 12:53

V roce 2010 byla v té době třiadvacetiletá Emilia obsazena do fantasy seriálu, který byl natočen podle fantasy ságy Píseň ledu a ohně spisovatele George R. R. Martina. Na televizních obrazovkách mohli diváci Hru o trůny sledovat poprvé v dubnu roku 2011, ovšem krátce poté, co rodačka z Londýna dotočila první řadu, skončila v nemocnici.

Diagnóza: aneurysma - výduť mozkové tepny

Její den tehdy začal úplně klasicky jako každý jiný, jenže když během cvičení s osobním trenérem náhle pocítila ostrou bolest v hlavě, vše bylo jinak. „Bolest přišla při jednom z cviků. Snažila jsem se ji ignorovat a pak jsem požádala trenéra o krátkou přestávku. Stěží jsem došla na toaletu a padla na kolena,“ popisovala herečka těžké chvíle. „Bolest se stále zhoršovala. V tu chvíli jsem už tušila, že to má něco společného s mozkem,“ dodala.

Co bylo dál? „Na chvíli jsem se snažila zbavit bolesti i nevolnosti a zkoušela jsem hýbat prsty. Mimo jiné jsem se snažila vybavit si i některé věty ze scénáře Hry o trůny,“ dodala Clarke, která mimo jiné ztvárnila i hlavní postavu ve filmu Než jsem tě poznala.

Na základě magnetické rezonance se dozvěděla, že má aneurysma – výduť mozkové tepny. Tato diagnóza vyžadovala okamžitou operaci a Emilia musela strávit několik dní v nemocnici. „Po zákroku bohužel nešlo vše úplně hladce. V jednu chvíli jsem po dotazu sestřičky dokonce zjistila, že si nedokážu vybavit, jak se jmenuji,“ svěřila se jedna z nejvlivnějších hereček světa.

Psychický nátlak na sexuální scény

Ani tehdy ale nebyla z nejhoršího venku. Na mozku totiž stále měla jedno další malé aunerysma, které sice bylo neškodné, ale během dalšího natáčení se zdvojnásobilo, a ona tak musela opět pod kudlu. Operace to byla zase velmi náročná, Emilia má na hlavě dokonce jizvu, vše ale opět zvládla a vrátila se ještě silnější. Zřejmě i díky tomu rozjela celosvětovou charitativní organizaci (sameyou.org), která pomáhá lidem při zotavování po mozkových poraněních.

Emilia má za sebou i další těžké chvíle, které musela překonat, aby ji pak posunuly zase kupředu. Jednu z nich prožívala před třemi lety, kdy jí zemřel milovaný otec. A náročné momenty zažívala i během samotného natáčení seriálu Hra o trůny. „Na place proběhlo pár hádek, když jsem například řekla: Ne, přikrývka zůstane nahoře. A oni na to: Nechceš přece zklamat fandy Hry o trůny. Na což jsem reagovala slovy: Jděte do prd*le,“ přiznala vášnivé diskuze se štábem ohledně své vlastní nahoty v seriálu.

Ostatně, dlouho se nevědělo ani o jejich zdravotních problémech. „Nechtěla jsem, aby mě lidé považovali za nemocného člověka,“ řekla  Emilia, která nyní hraje hlavní roli ve snímku Last Christmas.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články