Mladé víno, jeden z posledních filmů Menšíka. Před smrtí si namíchal vražednou dávku léků

Mladé víno, Menšík, Sovák
Zdroj: Prima Max
Mladé víno je závěrečným dílem trilogie o moravských vinařích. Tentokrát je potřeba jít s dobou a využít vymožeností moderní doby, zejména počítačů.Jenomže drahé počítače přidělávají zaměstnancům JZD spíše vrásky. Jak celá šaráda dopadne? + 1 fotka+ 2 fotky

Mladé víno patří mezi poslední trojici filmů, které ještě Vladimír Menšík dokázal před svou smrtí natočit. Je to obdivuhodné, protože jeho zdravotní stav se každým dnem zhoršoval. Byl známý tím, že nerad trávil čas po nemocnicích, raději praktikoval samoléčbu. Ta se mu však stala osudnou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 08. 2020 16:00

Do třetice o víně, ale tentokrát ve společnosti počítačů. Ty jsou vlastně středobodem celého příběhu. Mají funkce, umí pomáhat, jenomže na ně sedá jenom prach. Zaměstnanci JZD mají totiž o výpočetní technice své mínění.

Na film Mladé víno se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max

Zdraví bylo vedlejší

Je to neuvěřitelné, ale od smrti Vladimíra Menšíka uplynulo již 32 let. Přestože trpěl silným astmatem, dopřával si denně několik desítek cigaret. Neodpíral si ani alkohol, kvůli kterému musel podstoupit léčení.

Nešetřil se ani pracovně, během dvou týdnů byl schopen zvládnout až dvacet besed. Filmy zpravidla točil v létě. Na plac si brával velkou brašnu s léky a vtipkoval, že má tak rozpíchané ruce od jehel, že když se už v nemocnici sestřičky jednou s injekcí netrefí, pravděpodobně nedotočí film, ve kterém bude v tu dobu hrát.

Tak to bychom měli!

Svým způsobem úsměvnou historku zažil s Vladimírem Menšíkem i lékař Miroslav Plzák. Při jednom záchvatu dušnosti k nim Menšík vpadl na ošetřovnu, omotal si kolem paže škrtidlo, zauzlil a zuby chytil druhý konec. Sestřičce vrazil do ruky ampulku s antiastmatikem, pak si od ní vzal stříkačku a sám si lék píchl do žíly.

Když mohl opět mluvit, roztáhl paže a pronesl: “Tak to bychom měli.” A hned vytáhl krabičku cigaret a zapálil si. Nikdo mu v tom nezabránil, neboť z něj vyzařovala určitá autorita, a navíc si své okolí získal milým a pozitivním přístupem.

Osudný květen

Naposledy rozveselil Menšík televizní diváky v pořadu Abeceda, a to 27. května. Přestože bylo na něm poznat, že velmi trpí, jako velký profesionál a herecká legenda sršel vtipem. O den později se počítalo s jeho účastí na galavečeru v hale Rondo. Jeho ošetřující lékařka ale trvala na tom, aby zůstal doma. Opět se mu zhoršilo dýchání, k čemuž se ještě přidalo krvácení z vředu.

Ještě tentýž večer se ale rozhodl navštívit svou maminku. Jeho synovec Pavel poté vzpomínal, že si Vladimír do kanyly střídavě aplikoval léky na astma, sedativa a na povzbuzení srdce. “Kdo ví, zda si tím ještě více neublížil,” dodal synovec.

29. 5. 1988

V neděli ráno bylo rozhodnuto o jeho převozu do nemocnice. Tam také život tohoto skvělého herce a komika vyhasl. O jeho smrti ještě tentýž den večer informovala Česká televize.

Zdroj textu: lidovky, wikipedie, čsfd

Zdroj fotek: Prima Max

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články