Oscarový velikán Miloš Forman by dnes oslavil 87. narozeniny: Proč si přál poslední rok života zemřít?

Bylo mu 86 let.
Zdroj: Profimedia.cz
Miloš Forman se necítil poslední rok dobřeForman ukázal světu, kde je ČeskoForman se svou manželkou MartinouMiloš Forman si přál zemřít v Americe na svém ranči+ 1 fotka+ 2 fotky

Dnes by oslavil svůj velký den filmový velikán, který však 13. dubna loňského roku zemřel v nemocnici po silném zápalu plic ve věku 86 let. Smrt filmového génia nezarmoutila jen jeho rodnou zem, ale rovnou celý svět. Forman totiž žil dlouhá léta ve Spojených státech, kde natočil snímky jako Amadeus nebo Přelet nad kukaččím hnízdem, za které byl oceněn několika Oscary.

Petra Járková
Petra Járková 18. 02. 2019 12:00

Oscarový režisér Miloš Forman se narodil 18. února 1932 a zemřel v pátek 13. dubna 2018 v nemocnici v Danbury. Ta se nachází nedaleko jeho bydliště ve městečku Warren. V době jeho odchodu s ním byla celá rodina, tedy i všichni synové. Kdyby velikán loni nezemřel, dnes by oslavil 87. narozeniny.

Stav režiséra však nebyl poslední rok ideální a zhoršoval se, není se tedy čemu divit, že byl režisér se smrtí srovnaný, ba si ji dokonce přál. Chtěl hlavně zemřít na ranči, který tolik miloval. O převoz do rodné země nestál.

V Československu ho proslavily filmy Hoří, má panenko a Lásky jedné plavovlásky.

Po odchodu do USA natočil veledíla jako Vlasy, Ragtime nebo Přelet nad kukaččím hnízdem. Za filmy Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadeus byl oceněn Oscary ve dvou hlavních kategoriích, nejlepší režie a nejlepší film.

Pojilo ho velké přátelství se zesnulým prezidentem Václavem Havlem, za kterým se často do Prahy vracel.

Pojďme si u příležitosti režisérových narozenin připomenout jeho největší filmové hity.

Přelet nad kukaččím hnízdem

Nejslavnější a nejúspěšnější film Miloše Formana na motivy románu Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven. Natáčení bylo dosti obtížné. Hlavní postavu zvárnil slavný Jack Nicholson, který se ale během natáčení s Formanem rozhádal a odmítal s ním mluvit. Nicholsona tedy musel režírovat kameraman. Když Nicholson obdržel za tuto roli Oscara, ani nepřišel Formanovi poděkovat. Pro větší autetičnost namíchal Forman herce hrající pacienty psychiatrické léčebny s reálnými pacienty a herce, který hrál postavu náčelníka, sehnal na místním parkovišti, kde hlídal auta. Do té doby se nikdy v žádném filmu neobjevil. Po uvedení do kin se z něj stala hvězda a už u filmu zůstal.

Amadeus

Ani natáčení tohoto velkofilmu se neobešlo bez potíží. Forman si totiž usmyslel, že film o životě bohémského Mozarta natočí v komunistické Praze. Forman byl pro svou emigraci označen nepřítelem státu a komunistická strana se rozhodla povolit mu natáčení jen proto, že z toho koukala celkem značná suma peněz pro stát. A peníze přece nesmrdí. Forman byl tedy neustále hlídán a střežen. Na filmu pracovalo mnoho Čechů a dal by se proto označit za česko-americký. Když se Forman vrátil do Prahy natáčet, dle jeho slov ho to neuvěřitelně dojalo. Byl zase doma.

Vlasy

Zfilmovat tento hippie muzikál, který se do té doby hrál jen v divadle, bylo Formanovým velkým snem. Když přišel se scénářem do filmového studia, čekal ho šok. Scénář byl sice přijat, ale vedení studia nechtělo Formana jako režiséra. Prý není rodilým Američanem, a tak nemůže věrně zachytit dobu, ve které se film odehrává. Nakonec Forman studio přesvědčil a z filmu se stal trhák.

Lid versus Larry Flynt

V tomto filmu si dokonce zahrál i Formanův velký kamarád Jan Tříska a také Courtney Love, která na první schůzku s Formanem přišla naprosto sjetá. Byla pod tak velkým vlivem drog, že ani nebyla schopna mluvit. Forman ji chtěl okamžitě odmítnout. Potom si ale uvědomil, že jedině ona se mu do filmu opravdu hodí. Roli jí nabídl pouze pod podmínkou, že se po celou dobu natáčení nedotkne drog a denně se podrobí testům na jejich přítomnost v krvi. Courtney Love dodnes tvrdí, že ji právě Forman dostal z drogové závislosti, což jí umožnilo obnovit kariéru.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články